Hakimevleri hukuk tanımıyor

DİSK’e bağlı OLEYİS’te örgütlü işçiler, sendikadan istifaya zorlandıkları için Ankara Hakimevi önünde eylem yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK'e bağlı Türkiye Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası'na (OLEYİS) üye işçiler, sendikalarını değiştirmeleri yönünde baskı uygulandığı gerekçesiyle Ankara Hakimevi önünde eylem yaptı.

Grup adına açıklama yapan OLEYİS Genel Sekreteri Mehmet Emin Ünal, Adalet Bakanlığı müsteşarının yönetimindeki Adalet Teşkilatı Güçlendirme Vakfı'na bağlı faaliyet gösteren hakimevlerindeki üyelerine OLEYİS sendikasından istifa etmeleri için baskı uygulandığını söyledi.

İşçilerin departman ve işletme müdürlerinin baskı ve yönlendirmeleriyle istifa ettirilerek TOLEYİS'e üye yapılmaya çalışıldığını belirten Ünal "İşçilerimizin nüfus cüzdanı fotokopileri bizzat işletme yöneticileri tarafından toplanmakta, işyerlerine noter çağrılarak istifa fişleri doldurulmaktadır" dedi. Ankara Hakimevi'nde başlatılan "bu kanunsuz faaliyet"in OLEYİS'in örgütlü olduğu diğer hakimevlerinde de yürütülmeye başlandığını söyleyen Ünal şunları kaydetti: "Durumdan haberdar olur olmaz görüştüğümüz Adalet Bakanlığı Müsteşarı, konuyu soruşturduğunu belirterek, bu faaliyetin işletmelerin yöneticilerinin baskılarıyla değil işçilerin kendi iradeleriyle gerçekleştirildiğini söylemektedir.

İşçileri 'DİSK'ten ve OLEYİS'ten istifa edeceksiniz, yoksa tazminatsız işinize son vereceğiz' diyerek tehdit edenlerin, 'Evet, biz böyle bir faaliyet yürütüyoruz' demelerini mi bekliyorlar? Kanunsuz bir faaliyet yürütenler, 'Evet, ben kanunsuz bir iş yapmıyorum' mu diyecekler? Buradan, Adalet Bakanına ve Bakanlık Müsteşarına sesleniyoruz, bu kanunsuz faaliyet derhal durdurulmalıdır."

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de işçilerin işten atma tehdidiyle sendikadan istifaya zorlandığını belirterek "Adaletin en fazla olması gereken hakimevinde adaletsizlik yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Görgün, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile de görüşeceklerini kaydetti.