HAK-İŞ ve AKP koalisyonu Mamak'ta sonuç verdi

2004 Yerel seçimlerinin akabinde AKP'li belediyelerde sendika değiştirme baskıları arttı. Ankara Mamak Belediye'sinde bu baskılar AKP lehine sonuç verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Ankara'da örgütlü çoğunluğu baskı ve tehditle ele geçirdiği iddia edilen Hizmet-İş Sendikası, 18 Mayıs'ta Belediye ile Toplu İş Sözleşmesi imzaladı.

Sözleşmenin ardından tepki veren belediye işçileri "Bu sözleşme işçilerin haklarını savunmaktan ziyade belediyelerde işçilerin örgütlülüğünü denetim altında tutmaya çalışan AKP'nin DİSK'i zayıflatma çabalarının bir ürününe dönüştü" açıklamasında bulundular.

Mamak Belediyesi'nde 2005 yılında başlayan baskılar, 2006 yılı Şubat ayında daha önce DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın yapmış olduğu Toplu İş Sözleşmesi'nin süresinin dolmasıyla daha da şiddetlendi. İşçiler HAK-İŞ'e bağlı Hizmet-İş sendikasına geçmeye zorlanırken buna karşı çıkan işçiler işten çıkarmayla ya da görev değişiklikleriyle karşılaştılar.

Genel-İş'in referandum yoluyla işçilerin özgürce sendika tercihlerini yapmayı talep etmelerine ve hukuksal sürece yönelmelerine rağmen AKP'li yöneticiler aracılığı ile Hizmet-İş Mamak Belediyesi'ndeki çoğunluğu kazandı. 18 Mayıs tarihinde ise Hizmet-İş Sendikası Mustafa Arslan ve Mamak Belediye Başkanı AKP'li Mesut Akgül masaya oturarak 590 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi'ni imzaladı. Arslan, bu sözleşme ile sendika ve belediye arasındaki işbirliğinin güçlendiğini ifade etti.