Hak-İş kıdem tazminatında değişiklikte ısrarcı

Türk-İş ve DİSK’in kıdem tazminatı sisteminin değiştirilmesine karşı çıkmasına yönelik tepki gösteren Hak-İş açıklamalarına devam ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Kıdem tazminatı konusunda işçi örgütleri Türk-İş ve DİSK'ten farklı bir tutum takınan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve işveren temsilcisi TİSK'le kıdem tazminatı uygulamasında değişikliği savunan Hak-İş'in Genel Başkanı Uslu, kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalarına devam etti.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun kriz sürecinde yaşanan işten çıkarmalarla ilgili sözlerini hatırlatan Uslu, ''Türk-İş Başkanı krizde 500 bin kişi ekmeğinden oldu diyor, peki bunların kaçı kıdem tazminatını aldı, kaçı doğru bir şekilde aldı? Ödeyen de eksik ödüyor.'' dedi.

İşçilerin kıdem tazminatını yakmamak için ''alacağının esiri' olduğunu savunan Salim Uslu, ''İşçi kıdem tazminatı alabilmek için yasa dışı çalışma koşullarına razı olmak durumunda kalıyor, yeri geliyor kazanılmış haklarından vazgeçiyor. Fonu kurup iyi işlemesini sağlamak mı, yoksa mevcudu korumak mı akılcı bir yöntem. Fon yağmalanırsa o zaman konuşulur. Ama benim buna karşı şu soruyu sormak da hakkım, 'Peki sen SSK yönetimindeydin neden batırdın?' Mesele senin olman değil, benimde olup senin tutumunu takip etmem lazım. Bir fon olacaksa bunun yönetimi daha katılımcı, daha profesyonel olmalı ve buradaki kaynağı çarçur edecek boşluklar bulunmamalı. Mevcut durumda özel sektör kıdem tazminatı ödemiyor. Büyük sermaye karşı çıkıyor, çünkü bu parayı kullanıyorlar. Büyük işletmeler karşı, çünkü fona her ay ödeme yapmak istemiyorlar ya da kendi fonlarını öneriyorlar'' dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün kıdem tazminatının 'oldu bittiyle' değiştirilmeye çalışılmasını genel grev nedeni sayacaklarını belirterek "Kıdem tazminatını ancak çalışma hayatına Avrupa normları getirilirse tartışırız. Şu anda bize sundukları bir taslak yok. İşveren kaldırılsın diyor, hükümet de bunu destekliyor" demişti.