Hacettepe'de taşeron işçiler eylemdeydi

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan yüzlerce taşeron işçi, maaşları zamanında ödenmediği için iş bıraktı. Rektörlük, eksik maaşların Pazartesi gününe kadar ödeneceği sözünü verirken, işçiler verilen sözün tutulmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde hastabakıcı, temizlik ve yemekhane işçisi olarak yaklaşık 1000 personel taşeron şirkete bağlı olarak çalıştırılıyor. Ancak 2 yıldır ücretlerin eksik ya da geç yatmasından rahatsız olan işçiler bu durumu daha önce de rektörlüğe bildirmelerine rağmen, rektörlük, taşeron firma Atlas Grubu’nu Atlas Grup ise rektörlüğü sorumlu tutuyordu.

Hastabakıcı olarak çalışan işçiler dışındaki taşeron çalışanlar asgari ücretle çalışırken uzun bir süredir ücret artırımı talep ediyorlardı. Buna karşın hastabakıcıların maaşları da asgariye çekilerek tüm taşeron işçilerin maaşı en düşük ücrette sabitlenmişti. Böylece işçilerin ücret artırımı talepleri, daha yüksek ücretle çalışan postaların da asgari ücrete mahkum edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Bir süredir yatırılmayan maaşlarının bu hafta başında sadece yarısının yatırılması üzerine dün sabah 06.30’da rektörlük önünde uyarı eylemi yapan işçilerin maaşlarının kalan yarısının hala yatırılmaması sonucunda bugün yaklaşık 500 kadar işçi saat 11:00’de yemekhane önünde buluşarak 15:30’a kadar iş bıraktı.

“Sağlıkta taşeron ölüm demektir! Susma haykır, taşerona başkaldır! Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız!” sloganları eşliğinde yapılan işçilerin coşkulu eylemi sırasında Dev-Sağlık İş’in rektörlükten daha önce pek çok kez talep ettiği ve reddedilen görüşme talebi rektör tarafından kabul edildi. Dev-Sağlık İş temsilcisi, rektör Prof.Dr. Murat Tuncer ile işçilerin ücret sorunlarını görüştü. Rektörlük tarafından pazartesi gününe kadar işçilerin eksik ücretlerinin yatırılacağı sözü verildi. İşçiler bu sözü aldıktan sonra pazartesi günü 11:00’de tekrar yemekhane önünde buluşmaya karar verdi ve verilen sözün tutulmaması halinde eyleme devam kararını tartışmak için sözleşti.

(soL - Ankara)