Hacettepe'de işten çıkarmalara karşı direniş

Hacettepe Üniversitesi’nde 6 Kasım’da iş bırakarak taşeron ihalesini iptal ettiren Devrimci Sağlık-İş üyesi 40 işçi işten çıkarıldı. Bunun üzerine sağlık işçileri, hastanede bir araya gelerek direnişe geçti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ağır koşullarda çalıştırmanın son bulması ve taşeron sistemine karşı talepleriyle 6 Kasım’da iş bırakan ve eylemleri sonucu 11 Kasım’daki taşeron ihalesini iptal ettiren Devrimci Sağlık-İş üyesi işçileri işten çıkarılmaya başlandı.

Sendika.org'un haberine göre, daha önce pek çok defa işçilerin hak taleplerine soruşturma, ceza ve işten çıkarma ile yanıt veren Hacettepe Üniversitesi yönetimi, sabah saatlerinde 40 işçinin “yasa dışı eyleme katıldıkları” iddiasıyla işten çıkarıldığını bildirdi.

İşten çıkarılan işçiler arasında 6 Kasım’daki iş bırakma eylemine katılamayanlar ile raporlu ve izinli olan işçilerin de bulunduğu öğrenildi.

İşten çıkarma haberlerinin peş peşe gelmesinin ardından sağlık işçileri yemekhane önünde bir araya gelmeye başlayan işçiler saat 11.00′de de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Devrimci Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya Hacettepe Üniversitesi’nde taşeron çalıştırmaya, angaryaya karşı insanca yaşayacak bir ücret talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlattı ve üniversite yönetiminin taleplerini karşılamak yerine işten atmalara başlamasına tepki gösterdi. Kaya, bundan sonra mücadelenin ve direnişin konuşacağını ifade etti.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara da, Devrimci Sağlık-İş üyesi işçilerin aldıkları ve alacakları tüm kararların arkasında olacaklarını, eylem süreçlerini birlikte örgütleyeceklerini belirtti.

Kara’nın konuşmasının ardından Fevzi Gökdoğan tarafından okunan basın açıklamasında hastane yönetiminin işçilerle görüşmek yerine kavgayı, işçilerin sesine kulak vermek yerine insanlık onuruna aykırı taşeron sistemini zor yoluyla sürdürmeyi seçtiği belirtildi.

“Bizi açlıkla, işsizlikle terbiye edeceğini düşünenler dahil kimse şunu unutmasın biz taşeron işçilerin kaybedecek hiçbir şeyi kalmadı” diyen Gökdoğan, örgütlü güçlerinin neler yapabileceğine hastane yönetiminin de tanık olduğunu dile getirdi. Gökdoğan konuşmasını “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla sonlandırdı.

Basın açıklamasında arkadaşlarının işten çıkarılmaları nedeniyle oldukça öfkeli olan sağlık işçileri, yarın (13 Kasım) sabah 7′den itibaren Çocuk Hastalıkları Bölümü’nün önünde direniş çadırı kuracaklarını duyurdu.