Hacettepe Üniversitesi'nde sağlık emekçileri iş bıraktı

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, Dev Sağlık-İş'in işyeri temsilcisi Fevzi Gökdoğan’ın işten çıkarılmasına tepki gösteren sağlık emekçileri eylem yaptı. Asistan hekimlerin, doktorların ve hastane çalışanlarının destek verdiği eylemin ardından Gökdoğan işine ger döndü.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde çalışan, Dev Sağlık İş Üyesi Taşeron çalışanlar hastane önünde iş bırakma eylemi yapıyor. Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi'nde Çocuk Acil önünde toplanan Dev Sağlık-İş üyesi sağlık çalışanları, "Susma haykır, taşerona başkaldır", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Grup adına yapılan açıklamalarda işyeri temsilcisi Fevzi Gökdoğan'ın bir basın açıklamasına katılmasının ardından işten çıkarıldığı belirtildi

İki hafta önce Hacettepe Hastanelerinde çalışan taşeron işçiler, çalışma koşullarına itiraz etmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada taşeron çalışanların iş garantisi korkusu yaşadıkları için, her türlü alanda çalıştırılmalarına karşı çıkıldı. Son olarak hastanede kullanılan yemek taşıma kapları alımı için açılan ihalede, daha uygun ağırlıkta olanları varken işçilerin taşıyamayacakları, dolu halde 80 kg’ı bulan kapların alınmasıyla çalışanlar bu duruma itiraz etti. Birçok çalışanın ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlığının bozulduğunu belirten işçiler koşulların düzeltilmesini talep etti.

Eylemin ardından geçen cuma günü Dev Sağlık İş iş yeri temsilcisi Fevzi Gökdoğan’a işten uzaklaştırıldığı bilgisi geldi. Pazar günü resmi olarak işten çıkarıldığı tebliğ edilen Gökdoğan’ın işten çıkarılma nedeni olarak iş sözleşmesinin 29. maddesi gösterildi. Maddenin çok geniş sebepleri kapsadığı biliniyor.

Basın açıklaması yapmak suç
Görüştüğümüz sendika yöneticileri, işyeri temsilcilerinin atılma nedeninin, Fevzi Gökdoğan’ın basın açıklaması yapmış olması aynı zamanda hastanede taşeron işçiler arasında sendikalı sayısının artması olduğunu belirtiyor. Ancak hastane yönetimi bunu açıkça dile getiremedikleri için, görevini yerine getirememe, çalışma saatleri içinde iş yerinde bulunmama gibi nedenler öne sürüyor.

Hastane yönetimi Türk Sağlık Sen’i istiyor
Hastane önünde sabahın erken saatlerinden beri eylemde olan işçiler, arkadaşlarının işe geri alınmaması durumuna hastane önüne çadır kuracaklarını ve buradan ayrılmayacaklarını belirtiyor. Sendikanın bugün hastane genel direktörlüğü ile yapmak istediği görüşme, görüşecek olan heyetin içerisinde Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan da temsilciler olduğu için kabul etmedi. Sadece işçilerle görüşmek istediklerini belirtti. Bu örgütlerin de işçilere destek verdiğinin belirtilmesi üzerine yönetim bu kararından caydı, ancak bu örgütlerin olması halinde hastanede bulunan diğer sendikaların da olması gerektiğini belirtti. Yönetimin kastettiği sendikanın Türk Sağlık Sen olduğu ve bu sendikadan ne kadar memnun olduğu herkes tarafından biliniyor.

Gökdoğan işine geri döndü
İşçi temsilcilerinin hastane yönetimi ile görüşmelerinin ardından sevindirici haber kısa bir süre sonra geldi. İşçi temsilcileri tarafından yapılan açıklamaya göre, hastane yönetimi ile varılan anlaşma sonucunda Fevzi Gökdoğan işine iade edildi.

(soL- Ankara)