Güney Afrikalı maden işçileri kazandı

Güney Afrikalı maden işçilerinin, 34 işçinin polis tarafından vahşice katledilmesinin ardından büyük bir kararlılıkla süren direnişi sonuç verdi. Madenciler talep ettikleri ücret artışını elde ederek greve son verdi.

Güney Afikalı maden işçileri kazandı. Lonmin Marikana’da çalışan platin madencileri ücretlerine yüzde 22’ye varan oranda zam elde ederek altı haftadır süren greve son verdi.

Dünyanın en zengin platin ve altın madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'da Lonmin şirketi tarafından işletilen madende çalışan işçiler ücretlerinin arttırılması istemiyle greve çıkmış, grevdeki işçilere müdahale eden polis ise işçilerin üzerine otomatik silahlarla mermi yağdırmıştı.

34 maden işçisinin polis tarafından vahşice katledilmesinin ardından büyük bir kararlılıkla süren grev yüzde 22’lik ücret artışıyla geçen hafta son buldu. Lonmin maden işçilerinin çarşamba günü düzenledikleri büyük mitingin ardından işveren ile anlaşma sağlandı. Direnişteki maden işçileri perşembe günü iş başı yaptı.

Hükümete göre, grevin ülke ekonomisine maliyeti 550 milyon dolar. Aynı zamanda söz konusu grev Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın liderliğinin Julius Malema gibi rakipleri karşısında zarar görmesine yol açtı.Hatırlanacağı üzere kana bulanan grev nedeniyle ülkenin Savunma Bakanı da özür dilemek durumunda kalmıştı.

“Ücret artışı grevdeki diğer madenlere de yayılmalı”
Goldfields 'KDC West ve American Platinum madenlerinde de işçilerin grevde olduğunu hatırlatan grup sözcüsü Patrick Craven, elde edilen kazanımının Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU) bünyesinde diğer madenlere de yayılması gerektiğini vurguladı. Craven, “Marikana’daki acı olayın tekrar yaşanmaması için bizler diğer maden şirketlerinin de benze bir ücret artışına gitmesini ve bunun ülke geneline yayılmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

İmzalanan anlaşmaya göre, yüzde 11 ile yüzde 22 arasında değişen ücret artışıyla kaya delme operatörlerinin ücretleri 250 dolar zam ile 1385 dolara yükselmiş oldu. İşçilerin 1560 dolar talep ettiğini ifade eden maden işçisi Riddick Mofokeng, “Bu bizim almayı beklediğimiz rakam değil, ancak bu bile harika. Bir çoğumuz işe dönmeye hazırız” dedi.

Geçtiğimiz birkaç haftanın herkes için çok zor ve trajik olduğunu belirten Lonmin madeninin yöneticisi Simon Scott, anlaşmanın iş kayıplarını gidermek için gerekli olduğunu ifade etti.

(soL- Haber Merkezi)