Greve katılanla Ethem'i öldürene aynı ceza!

Gezi eylemleri sırasında KESK’in yurt çapında ilan ettiği genel grev kararına uyan 8 Eğitim Sen’li asistana 2 yıl kıdem durdurma cezası verildi. Yine Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuru hakkında da 2 yıl kıdem durdurma cezası verilmişti.

Orhan Şahin - soL

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde KESK’in 5 Haziran tarihinde yurt çapında ilan ettiği genel greve katılan 8 Eğitim-Sen’li asistana 2 yıl kıdem durdurma cezası verildi. Toplamda 11 asistan hakkında açılan soruşturma sonucunda 8 asistanın cezası belli olurken, 3 asistan hakkındaki karar henüz belli değil. Haklarındaki karar henüz belli olmayan 3 asistanın memurluktan men edileceği iddia ediliyor.

Kıdem durdurma cezalarının gerekçesinin, “Yükseköğretim kurumları yönetici, öğretim elemanı ve memurları disiplin yönetmeliğinin 9. maddesinin m ve t bentleri uyarınca kasıtlı olarak verilen görevi yapmamak ve siyasi, ideolojik olmayan boykoto katılmış olmak” olduğu öğrenildi.

Ceza alan asistanların isimleri şu şekilde: Aygün Şen Telci, Gülşah Başlar, Deniz Demir, Ece Baykal Fide, Elif Demoğlu, Utku Uraz Aydın, Behlül Çalışkan, Bülent Kabaş. Cezaları belli olmayan ve memurluktan men edileceği iddia edilen 3 asistanın isimleri ise Figen Algül, Can Özbaşaran ve Cemile Tokgöz Bakıroğlu.

Öte yandan Haziran Direnişi sırasında öldürülen Ethem Sarısülük’ün katili olan polis memuru Ahmet Şahbaz’a da aynı cezanın verilmesi Eğitim-Sen’li asistanların tepkisine neden oldu.

Suç duyurusunda bulunacaklar
Hakkında ceza verilen Marmara İletişim Fakültesi asistanı Behlül Çalışkan, sosyal medyada paylaştığı açıklamasında birçok skandala imza atan Fakülte Dekanı Yusuf Devran’a göndermede bulunarak şöyle dedi:

“Biz kimseyi fişlemedik, kimseye iftira atmadık, psikolojik şiddet uygulamadık, baskı yapmadık, kimseyi internette açtırdığımız sahte hesaplarla karalamadık, hiçbir doçente fiziksel saldırıda bulunmadık, hiçbir öğretim üyesini, asistanı, öğrenciyi, gazeteciyi tehdit etmedik insan kayırmadık.”

“Sadece bunları yapanlara boyun eğmedik, ‘evet efendim-sepet efendim’ demedik. Bundan sonra da tertemiz alnımızı ve sicilimizi kimsenin kirletmesine müsaade etmeyeceğiz.”

“En kısa sürede bu haksız-hukuksuz cezanın iptali için dava açacağız bize ‘sınavlarda büyük aksaklıklar yaşanmasına neden olundu’ iftirasını atan, bizi töhmet altında bırakan herkes için de suç duyurusunda bulunacağız. İnadına ‘bir ağaç gibi hür bir orman gibi kardeşçesine’ Marmara İletişim’de var olmaya devam edeceğiz.”

Öğrenciler hocalarının yanında
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, verilen cezalara karşı hocalarının yanında olacaklarını duyurdu. Marmara İletişim Forumu adıyla bugün saat 14.00’te toplanacak olan öğrenciler, hocaları hakkında verilen cezaları tartışacak.

KESK’in Gezi Parkı direnişine destek için aldığı 5 Haziran’daki genel grev kararına uyan Tunceli Üniversitesi akademisyenlerine de Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından soruşturma açılmış ancak herhangi bir cezai yaptırım uygulanmamıştı.

Emniyet o polisi ihraç etmedi
Gezi eylemleri sırasında 26 yaşındaki işçi Ethem Sarısülük’ü silahla ölüderen ve Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürme” suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan idari soruşturma tamamlandı. Soruşturma raporunda Şahbaz’ın ihracı talep edilirken daha önce herhangi bir soruşturma geçirmemiş olması nedeniyle bu cezanın en üst sınır olan 24 ay kıdem durdurma cezası olarak onanması gerektiği vurgulandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu, Polis Başmüfetişi’nin talebini onaylayarak Şahbaz için istenen 24 ay kıdem durdurma cezasını onadı.

"İnanmak istemiyoruz"
Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, “Disiplin soruşturmasına müdahil olmak istedik ancak emniyet soruşturmanın gizli yürütüldüğünü belirterek bizim bu talebimizi karşılamadı. Bizim müdahil olma hakkımız engelendi. 24 ay kıdem durdurma cezası verildiyse bu Sarısülük’ü öldürme olayıyla ilgili olduğuna inanmak istemiyoruz. Böyle bir olayın karşılığı Emniyetin disiplin tüzüğünde belirlenmiştir. Bu da adam öldürmenin karşılığı ihraçtır. Meslekten ihraç cezası verilmesi gerekirdi. İmtiyazlı bir yaklaşımla bakılmış ve kapatılmıştır” dedi.

Şahbaz, Ankara’dan Şanlıurfa’ya tayin edilmişti. Şahbaz, 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.