Grev meydanından mitinge çağrı

DİSK yöneticileri Gebze, Kocaeli ve Düzce'de süren grev ve direnişlere dayanışma ziyaretinde bulundu. DİSK heyetine Yurtsever Cephe İşçi Birliği de eşlik etti. Ziyaretler sırasında işçiler 12 Eylül'de İzmir'de yapılacak büyük mitinge davet edildi.

soL (HABER MERKEZİ/Kocaeli) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu yöneticileri "Grevden greve adım adım dayanışmaya" sloganıyla dün E-Kart, Arçelik, Desa Deri ve Kocaeli Üniversitesi'nde direnen işçileri ziyaret etti.Ziyaretlere Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyeleri de eşlik etti.

Sendika başkanları ve yöneticilerinin katıldığı ziyaretler, Gebze OSB'de (Organize Sanayi Bölgesi) Basın-İş üyesi işçilerin E-Kart greviyle başladı. Ziyaret sırasında jandarma sendikacıların OSB'ye arabalarla girişini engellemek istedi. Heyet arabalardan inerek E-Kart'a kadar yürüdü. Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, direnişlerinin 23'üncü gününü doldurduklarını, ziyaretin kendilerine güç ve moral verdiğini söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de direnişin onur ve ekmek uğruna olduğunu belirterek, "Ama direndiğiniz ekmek ve onur sadece kendinizin değil. Siz burada bütün Türkiye işçi sınıfı adına, hepimiz adına, büyük ailemiz adına direniyorsunuz. Hepimizin ekmeği ve onuru için mücadele ediyorsunuz" dedi.

Sendika yasaklarında 12 Eylül generallerinin imzası var
Görgün "Ekmeğimize göz koyanlar sadece IMF'nin yerli işbirlikçisi AKP iktidarından ibaret değildir. Demokrasi dışı çözüm arayanlar da işçilerin, emekçilerin düşmanıdır. Bugünkü sendika yasalarının tüm grev yasaklarının altında 12 Eylül generallerinin imzası vardır" dedi.

12 Eylül'de İzmir'de büyük bir miting düzenleyeceklerini belirten Görgün şöyle konuştu: "Ne unuturuz, ne affederiz. 12 Eylül 2008'de sosyal adalet için, sosyal devlet için, sendikal hak ve özgürlükler için, Türkiye'nin aydınlık geleceği için demokrasi, eşitlik, özgürlük ve insan hakları için tüm demokrasi güçleri ile birlikte İzmir'de büyük bir miting düzenleyeceğiz. Emekten ve demokrasiden yana olan herkesi 12 Eylül'de, kapitalizmin ve gericiliğin saldırılarına karşı, demokrasi dışı çözüm arayanlara karşı İzmir'e bekliyoruz. Böyle bir çağrı ancak grev meydanlarından ve direniş meydanlarından yapılabilir."

Heyet E-Kart ziyaretinin ardından Yenimahalle'deki Arçelik AŞ'de, Yıldıran firmasında çalışan ve 31 Aralıktan beri grevde olan 200 işçiyi daha sonra Düzce OSB'deki DESA Deri Fabrikasında direnişteki 41 işçiyi ziyaret etti.

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Arçelik grevini ziyaret sırasındaki konuşmada, grevlerin, işçi sınıfını birbirine daha da yakınlaştırdığını ve güç birliğini artırdığını ifade ederek, ''Bu gücü iyi kullandığımız zaman kazanan biz olacağız'' dedi.

Düzce Organize Sanayi Bölgesi'ndeki DESA direnişini ziyaret sırasında, DİSK ve Türk-İş üyesi işçiler ''Yaşasın sınıf dayanışması'' sloganı atarken, burada konuşan Deri-İş Genel Başkanı Musa Selvi, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işverenlerin birlik olarak DESA direnişini kırmaya çalıştıklarını ifade etti. Selvi burada, ''Sınıf dayanışması, bunu da aşacaktır'' ifadelerini kullandı. DESA işyerinden çıkartılan 41 işçi, direnişte 71 günü geride bırakmış durumda.

Son olarak 191 gündür grevde olan OLEYİS üyesi Kocaeli Üniversitesi işçilerini ziyaret eden DİSK heyeti adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, burada da şunları söyledi: "Bugün sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmadan, kurucu genel başkanımız Kemal Türkler'in katillerini bulmadan, Susurluk çetesinin üzerine gitmeden, iş cinayetlerini durdurmadan, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü yeni Anayasa yazılmadan ve 12 Eylül generalleri yargılanmadan, demokrasi bir orta oyunudur. O yüzden diyoruz ki, Türkiye 12 Eylülde çok şey kaybetti, ne unuturuz, ne affederiz."

OLEYİS Bölge Temsilcisi Barış Aşan da, Kocaeli Üniversitesi grevini ziyaret sırasında, dayanışmanın büyütülmesi gereği üzerinde durarak, ''191 gündür hak grevi yapıyoruz. Haklılığımızı kamuoyuna iyice anlatıp, kazanan biz olmalıyız, olacağız''açıklamasında bulundu.