Gözaltındaki işçiler serbest

Kocaeli Üniversitesi'nin Umuttepe kampusunda grevlerini sürdürürken gözaltına alınan sendikacı ve işçiler serbest bırakıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli Üniversitesi'nde grevlerine hastane içinde devam edemeyen OLEYİS işçilerinin içeri girmesine destek verirken gözaltına alınan, aralarında DİSK Örgütlenme Daire Başkanı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun da bulunduğu 15 kişi serbest bırakıldı.

Mahkeme kararına rağmen, OLEYİS üyesi grevci işçiler hastane içerisinde grevlerine devam edemiyorlardı. DİSK Örgütlenme Daire Başkanı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Nakliyat-İş Gebze Bölge temsilcisi Erkin Gürbüz, OLEYİS Kocaeli Temsilcisi Barış Aşan ve 12 işçi, yasal haklarını kullanmak ve hastane içindeki yerlerine gitmek için girişimde bulunduklarında, jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınmışlardı. Arçelik işçilerinin, DİSK ve ona bağlı sendikaların yöneticilerinin destek vermek için Kocaeli Üniversitesi'ne gitmesi sırasında yaşanan saldırıda, jandarma yaklaşık 20 dakika boyunca grev pankartı altında bekleyen işçileri cop ve tekmelerle üniversiteden çıkarmaya çalışırken birçok işçi yaralanmıştı. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasının ardından, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yaparak durumu protesto ettiler.

Dertleri grevi bitirmek

Açıklamada söz alan işyeri baş temsilcisi Necmettin Karallıoğlu, "Dört defa mahkeme tarafından da onaylanmış, anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullandırtmamaya ve grevimizi bitirmeye çalışıyorlar. Biz bu baskıların artık son bulmasını istiyoruz. Mahkemelerde de kanıtladığımız yasal hakkımızı kullanmak istiyoruz. Ancak sendikal haklarımıza tecavüze devam ediyorlar. Bu grev Kocaeli halkınındır" dedi.

Rektörlük jandarmadan cesaret alıyor
Gözaltına alınan Küçükosmanoğlu ise, Rektörlüğün grev kırıcılığının mahkeme kararıyla tescillendiğini ifade ederek, "Biz yasal hakkımızı kullanıyorduk ve gözaltına alınmanın hiçbir yasal gerekçesi yok. 184 gündür süren grevimizi işlevsiz hale getirmek istiyorlar. Bizleri jandarmaya mukavemetten dolayı suçluyorlar. Ancak jandarma bizi yaka paça darp ederek gözaltına almıştır" dedi. Rektörlüğün jandarmanın uygulamalarından cesaret aldığını kaydeden Küçükosmanoğlu, Valiliğin ve üniversitenin engelleme yönünde tavrı olmasaydı şimdiye kadar masaya oturulmuş olacağını ifade etti. Küçükosmanoğlu "Biz herkesi desteğe ve bu grevi güçlendirmeye çağırıyoruz" dedi.

OLEYİS kararlı

OLEYİS'ten yapılan açıklamadaysa, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nün şiddet yanlısı yasa tanımaz ve zorba tutumu şiddetle kınanırken, Rektörlüğün işçilerin sendikalı olma haklarını tanıması ve yasalara uygun bir şekilde davranması için meşru ve yasal mücadelelerine devam edecekleri vurgulandı.