Görgün: Yanlış politikaların bedeli işsizlik

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün işsizlik rakamlarının artmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün işsizlik oranı ile ilgili yaptığı açıklamada işsizlik oranının 3 puan arttığını ve işsizsayısının 860 bin kişi arttığını hatırlattı. Görgün yaptığı açıklamada "Asıl dikkat çekici olanın ise işgücüne katılım oranındaki düşüklük" olduğuna vurgu yaptı.

Yazılı açıklamada Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusun sadece yüzde 47’sinin çalışma yaşamına dahil olduğunu belirterek, bu oranın Avrupa ortalamasında yüzde 65 düzeylerinde seyrettiğini ifade etti.

Çalışmayı talep etmeyen atıl bir nüfusla karşı karşıya olunduğunu belirten Görgün, bunların arasında çalışmaya hazır, iş aramayan umutsuzların ve mevsimlik çalışanların da olduğunu kaydetti.

Görgün açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, uygulanan yanlış ekonomi politikalarının bedelini ağır işsizlik ve atıl işgücü ile ödüyor. Genç ve dinamik nüfus masalı ise neredeyse 2 kişiden birinin iş bile aramadığı, arayanların ise eksik istihdam, yüksek işsizlik oranları ile karşı karşıya. Eğer Türkiye’de çalışma yaşamına katılım düzeyi Avrupa seviyesinde olsaydı, 12 milyon işsiz ile yüz yüze gelecekti. İşsizlik oranı ise yüzde 36 düzeylerinde gerçekleşecekti. Bugün ekonomik krizin yarattığı etki ile işsizlik Türkiye gündeminin birinci sırasına yerleşmiştir. 70 milyon nüfuslu bir ülkede 21 milyon çalışan gerçeği kimsenin içini sızlatmıyor mu?”

Görgün açıklamasında işsizliğe karşı çözüm önerilerinin bulunduğunu belirterek "Herkese iş güvencesinin ayrımsız bir şekilde uygulanması, sendikal hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, kamu girişimciliğinin ve hizmetlerinin istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınması, çalışma saatlerinin aşağıya çekilmesidir. Türkiye’nin atıl işgücü kapasitesinin üretici bir faaliyet içerisinde harekete geçirilmesi ile mümkündür" dedi.
(soL - Haber Merkezi)