'Gökçek yıkılır, ODTÜ yıkılmaz'

Melih Gökçek’in ODTÜ’nün talanı projesine öğrenci, mezun, akademisyen ve emekçiler düzenledikleri eylemle yanıt verdiler. Rektör Ural Akbulut Gökçek'in amacının Eymir'i almak olduğunu belirtti.

soL (Ankara) Bugün saat 15.15'te Fizik bölümü önünde kırmızı kartları ve dövizleriyle toplanan ODTÜ'lüler yoğun ıslık ve alkışlarla eylemlerine başladı. ODTÜ öğrencileri imzalı "ODTÜ Bizimdir" pankartı arkasına toplanan kalabalık, Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Rektörlükten postaneye yönelen öğrenciler, "ODTÜ değil Melih Gökçek yıkılacak.", "Ankara'nın belası İ. Melih Gökçek istenmiyorsun.", "Eymir bir Gökçek gölü değildir." pankartlarını taşıdılar.

Öğrencilerin, ODTÜ mezunlarının ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdikleri eylem, basın tarafından da izlendi. Postane önüne gelen öğrenciler, hep bir ağızdan Melih gökçek için uyarladıkları türküyü söylediler. Öğrenciler adına yapılan konuşmada "Ankara halkı Gökçek'i durdurmanın olanağını ODTÜ'lülerin mücadelesinde bulmuştur. Melih Gökçek bilime düşmandır. Yıkmak istediği binalarda kitap vardır. Bu ülkenin geleceği öğrenciler ve onurlu akademisyenler vardır, bu binalarda eğitim yapılmaktadır. Melih Gökçek bunu engelleyemez. Gökçek, Eymir Gölü'nü kendi bahçesine çeviremeyeceğini çok iyi bilmelidir. ODTÜ'lüler bu yobazlardan asla af dilemez, Gökçek belasını ODTÜ'den, bütün üniversitelerden ve emekçilerden bulacak." denildi.

ODTÜ bizimdir
Konuşmanın ardından öğrenci toplulukları adına bir basın açıklaması okundu. Açıklamada Gökçek'in piyasacı belediyecilik anlayışına ve ODTÜ'ye yönelik saldırısına kararlılıkla karşı durulacağı, Melih Gökçek'ten Ankara'ya verdiği zararların hesabının sorulacağı vurgulandı, "Biz, ODTÜ öğrencileri olarak Melih Gökçek'in oldukça sert bir kayaya çarpmış olduğunu açıklıyoruz. Kamuoyuna ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan üniversitemizi, ODTÜ'yü, asla teslim etmeyeceğimizi bildirmeyi bir borç biliriz.Kendisini dizginleyememesinden ve kendisinden başka kural, kanun tanımamasından anlaşıldığı kadarıyla Ankara'da diktatörlük kurduğunu sanan Melih Gökçek'e ODTÜ'den tüm gücümüzle "Dur!" diyoruz.Melih Gökçek'i durduralım!ODTÜ bizimdir!" denildi.

Basın açıklaması, 24 Temmuz Perşembe günü, saat 16.30'da Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı önünde yapılacak eyleme çağrı ile sona erdi. Toplananlar ODTÜ Mezunları Derneği'nin A1 kapısında yapacakları basın açıklamasına katılmak üzere yürüyüşe geçtiler.

Gökçek ODTÜ'yü esir alamaz
"Tarık Somer istifa. Hasan Tan ODTÜ'ye rektör olamaz. Melih Gökçek ODTÜ'yü esir alamaz" pankartının arkasında toplanılan, A1 kapısında yapılan basın açıklamasında ODTÜ'nün devrimci tarihinin Melih Gökçek'in gerici saldırısını püskürtecek gücü sağladığı ve ODTÜ'nün gerçek sahipleri olan eski ve yeni öğrencilerin, akademisyenlerin ve emekçilerin Melih Gökçek'e geçit vermeyeceği vurgulandı.

Yapılan basın açıklamasından sonra göstericiler ODTÜ'ye doğru yürüyerek, eylemi sonlandırdılar.

Eyleme katılanların görüşleri
Eyleme katılan öğrenci ve mezunlarla yaptığımız röportajlarda vurgulanan en önemli nokta ODTÜ'ye ve memlekete sahip çıkılması gerektiği ve bu eylemlerin bir başlangıç olduğuydu.

Tülay (ODTÜ Mezunu): "ODTÜ'lülere çok teşekkür ediyorum bana gençlik enerjisi kattılar. Söylemek istediklerimin hepsi dövizlerde yazılı."

Sinem (Öğrenci): "Bugün ODTÜ'ye sahip çıkmak, memlekete sahip çıkmakla aynı anlama gelmektedir."

Oğuzhan (Öğrenci): "Melih Gökçek ODTÜ'yü yıkamaz. Amacı ODTÜ'den arsa kopartmak. Buna izin vermeyeceğiz."

Türkan (Akademisyen): "ODTÜ'deki devrimci gelenek de yıkılmak isteniyor. ODTÜ'nün devrimci geleneği ona bir üniversite olmasının dışında ikinci bir değer katmaktadır. Melih Gökçek pervasızlığının yanıtını alacaktır."

Ayça (Öğrenci): "Bunları çıkar amaçlı yapıyor. ODTÜ kendi isteği doğrultusunda gitmediği için bu tarz yollara girşiyor. ODTÜ'yü başına yıkarız, ODTÜ bizimdir."

Gizem (Öğrenci): "Biz ODTÜ'lü gençler olduğumuz için Melih Gökçek'e dur demesi gerekenler bizleriz. Bu bir rant kavgasıdır, bu tür meseleleri doğru analiz etmek gerekir. Ben Melih Gökçek'in burayı elbette ki yıkamayacağını düşünüyorum."

Hasan (ODTÜ Emekçisi): "ODTÜ sadece Melih Gökçek'in değil, AKP iktidarının karşısına çıkarak cumhuriyetin tasfiyesinin önüne geçecektir."

Mehmet (Mezun): "Melih Gökçek mensubu olduğu siyasi zihniyeti yansıtmaktadır ve bir an evvel başkanlığı bırakmalıdır."

Eylemden notlar...

-"Tüccarsın sen Gökçek","Elini ODTÜ'den çek, Gökçek", "ODTÜ öğrencileri koyun değildir", "ODTÜ bizim, söz hakkı bizim","Talana karşı ODTÜ'lüler saflara","Gökçek Emlak'tan Eymir Gölü manzaralı lüks villalar", "Sen ODTÜ'yü değil, biz seni yıkarız", "Dünyayı yedin doymadın","Eymir Gölü canavarı","Arsenik Gökçek" dövizleri taşındı.

-Öğrenciler "ODTÜ değil Gökçek yıkılacak", "Gerici,yağmacı,arsız Gökçek", "Yağma yok,talan yok, Gökçek'e ODTÜ'den geçit yok." sloganlarını attılar.

-Eymir Vakfı başkanı, çeşitli illerdeki ODTÜ Mezunları Derneği temsilcileri, Peyzaj Mimarları Odası başkanı, 68'liler Dayanışma Derneği başkanı ve TMMOB başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptı.

-CHP milletvekilleri Nesrin Baytok ve Yılmaz Ateş eyleme katıldı.