Genel Kurul çözüm olacak mı?

Olaylı başlayan Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Mustafa Kumlu’ya karşı, konfederasyona üye 10 sendikanın karşı liste çıkarması bekleniyor. Genel Kurul sonrası şekillenecek olan yönetimin değişip değişmemesinin emek mücadelesi açısından etkileri ise belirsizliğini koruyor.

Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de dün başlayan genel kurul 11 Aralık’a kadar devam edecek. Genel Kurul’un olaylı başlayan ilk gününün ardından, bugün konfederasyona üye sendikaların genel başkanlarının yapacağı konuşmalar dinlenecek. Cumartesi günü devam edecek olan bu konuşmaların ardından, Mustafa Kumlu’nun genel başkan sıfatı ile konuşma yapması bekleniyor. Pazar günü yapılacak seçimlerle genel kurul sonlanmış olacak.

Delege olmayanların girişini engellemek amacıyla manyetik kart uygulamasının yapıldığı Türk-İş Genel Kurulu’nda, bazı sendikaların kayıtlı üyelerinin fazla gösterilerek delege sayılarının arttırılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.

İlk gün Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a karşı yapılan protesto ile gündeme gelen genel kurulda mevcut başkan Mustafa Kumlu’ya karşı Sendikal Güç Birliği’nin, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı desteklediği daha önce açıklanmış ve Öztaşkın aday olduğunu genel kurul öncesi duyurmuştu. Güç Birliği Platformu’nda Tek Gıda –İş, Petrol-İş, Basın-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yer alıyor.

Yükselen bir mücadeleden ya da direnişten güç alarak gerçekleşmeyen Türk-İş Genel Kurulu’nun sonucunda işçi hareketinin önünü açan bir sürecin başlayacağına dair ciddi kuşkular dile getiriliyor. Mustafa Kumlu, iki yıl önce yaşanan TEKEL direnişinde ikircikli tutumu, işçinin hakkını savunmaktan çok hükümetle uzlaşmayı tercih etmesi ile hedef tahtasına oturtulmuştu.

AKP destekli başkan: Kumlu
2008’de yapılan Genel Kurul'da 147’ye karşı 214 oyla genel başkan seçilen Mustafa Kumlu, o günden bu yana AKP’ye yakınlığı ile gündeme geliyor. Özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesiz istihdam, özel istihdam büroları gibi işçi ve emekçilere yönelik birçok saldırıya karşı direngen tutum geliştirmeyen bugünkü Türk-İş yönetimi, TEKEL direnişi esnasında da eleştirilerin hedefi olmuştu.

Mustafa Kumlu, TEKEL direnişi sürecinde genel grev talep eden işçileri azarlamış, TEKEL işçilerinin taleplerini görmezden gelerek hükümet ile görüşmeleri yürütmüştü. Kumlu’nun Türk-İş Başkanı seçildiği genel kurulda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan da hazır bulunmuştu.

Tes-İş Genel Başkanlığından Türk-İş Başkanlığına geçen Kumlu’nun, Tes-İş’i 250 milyon TL zarara uğrattığı iddia edilmiş ve Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapor savcılığa iletilmişti. Kumlu’nun Türk-İş Genel Başkanlığına seçilmesi AKP operasyonu olarak yorumlanmıştı.

Platform köklü değişimin öncüsü olabilecek mi?
Türk-İş Genel Başkanlığı için Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı destekleyen Sendikal Güç Birliği Platformu, sendikal harekette köklü bir değişime öncülük etmeyi hedeflediğini ilan etti.

Mevcut Türk-İş yönetimini sert bir dille eleştiren platform, geniş emekçi yığınlarını bölen ayrımları sonlandırmayı, emekçilere dönük saldırılara karşı direniş hattı örmeyi hedeflediğini belirttiği açıklaması ile dikkat çekti.

Öte yandan platforma, mevcut yönetime karşı genel tepkileri karşılayacak bir söylem geliştirmesine rağmen, bir önceki yönetimden unsurları barındırmasından ötürü kuşku ile yaklaşılıyor.

(sol – Haber Merkezi)