Genç-Sen'den adliye önünde protesto

DİSK'e bağlı Genç-Sen hakkında açılan kapatma davasının ikinci duruşması sırasında sendika üyeleri Sirkeci Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası Genç-Sen'e, öğrencilerin sendika kuramayacağı gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması dün Sirkeci Adliyesi'nde görüldü. Dava tarafların delilleri incelemesi gerekçesiyle 18 Kasım 2008 tarihine ertelendi. Duruşma çıkışında adliye önünde basın açıklaması yapan Genç-Sen üyelerine, Çiftçi-Sen ve Emekli-Sen'in yanı sıra, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul milletvekili Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve İsveç Sendikalar Konfederasyonu'ndan gözlemciler de destek verdi.

Basın açıklamasında öğrencilerin yeni eğitim-öğretim yılına mahkeme önlerinde başladıkları vurgulanırken "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 90. maddesi ve Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler öğrencilerin sendika kurma hakkını güvence altına alıyor" denildi.

Sendika ve dernek kapatma zihniyetinin 12 Eylül karanlığının yansımaları olduğunu ifade eden öğrenciler "Biz 12 Eylül'ün çocuğu YÖK'e karşı, çetelerin üniversitelerdeki uzantılarına karşı, üniversite harçlarına yapılan yüzde 10 zamma, ulaşım ve barınmadaki sorunlara karşı mücadele edecek, üniversitelerimizde ve ülkemizde demokrasi mücadelesini yürüteceğiz" dediler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de pek çok ülkede öğrenci sendikaları olduğuna dikkat çekerek,"Türkiye'de Genç-Sen geç kalmış bir ilki gerçekleştirerek, önemli bir adım attı. Biz DİSK olarak bu adımı atan genç arkadaşlarımızın yanındayız. Ailemizin en genç üyesine açılmış bu davayı konfederasyonumuza ve bütün işçi sınıfına açılmış sayıyoruz" dedi.

Türkiye'de çalışma hayatını ilgilendiren yasaların 12 Eylül darbecileri tarafından hazırlandığını ve sendika yasalarının yasaklarla dolu olduğunu belirten Çelebi "Sendika yasaları derhal değiştirilmelidir" dedi.