Gazetecilerden medya kıyımına 'hayır'

Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi yüzlerce gazeteci Taksim Meydanı'nda yaptıkları eylemle, kriz gerekçesiyle arkadaşlarının işten çıkarılmalarını protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Gazeteciler Sendikası'na mensup yüzlerce gazeteci, medyada kriz bahanesiyle yaşanan emekçi kıyımını protesto etmek için Taksim'den Galatasaray Lisesi'nin önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Medyada Emekçi Kıyımına Son" başlıklı yürüyüşe Türk-İş Şubeler Platformu, çeşitli sendikaların İstanbul şubeleri temsilcileri ve iletişim fakültesi öğrencileri de destek verdiler.

TGS İstanbul Şube Başkanı Rüya Özkalkan'ın okuduğu açıklamada, son birkaç ayda Hürriyet, Milliyet gazeteleri ile Kanal D, CNN Türk, Star TV, Kanal 1, Haber Türk ve NTV kanallarında işten atmaların yaşandığına dikkat çekildi. Özkalkan, medya patronlarının krizin faturasını emekçilere kestiğini belirterek, "Bu krizin sorumluları televizyonlarında ve gazetelerinde Avrupa Birliği rüyaları görüp çalışanlarına Afrika standartlarını reva görenlerdir" dedi.

Özkalkan konuşmasında yalnızca emeğe değil özgür düşünceye de karşı olduğunu da vurguladığı AKP'ye de karşı çıkarak "AKP hükümetini uyarıyoruz size Ak-redite olmayacağız. Aksine, halkın doğru haber alma ve insanca yaşama hakkı adına basın özgürlüğü mücadelemizi sürdüreceğiz. Gazeteci, ezilen insanların sesi, gözü, kulağı, umudu, hakkın ve adaletin savunucusu, haksızlığın, yolsuzluğun, suistimallerin, çetelerin takipçisi ve demokrasinin vazgeçilmez unsurudur" dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, yaptığı konuşmada örgütlülüğe vurgu yaparak şunları söyledi: "Bir kez riski göze alın. Her gün acı, sancı, korku çekmektense bir kez riski göze alın ve sendikalı olun. Ve bunu siz başarın ilk kez. Siz eğer örgütlenmezseniz biz olmayacağız. Siz gücünüzü ortaya koymazsanız işçi sınıfı da olmayacak. Türkiye işçi sınıfı adına tüm gazete çalışanlarından rica ediyorum, gelin bir gün kaleminizi, fotoğraf makinelerinizi masanın üzerine koyun. Örgütlenin... Biz de sizin arkanızdan geleceğiz."

TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi de medyada çalışanların "Sendikalı olursak işten atılırız" korkusuyla bugüne geldiklerini ancak bugün sendikalı olunmasa da medya patronlarının rahatlıkla gazetecilerden vazgeçebildiğinin ortaya çıktığını anlattı.