Galatasaray tribünlerinde “Tek Yumruk”

Galatasaray Spor Kulübü son olarak kanalizasyon kazısında yaşamını yitiren işçileriyle gündeme gelen Türk Telekom Arena Stadyumu’nun yapımını neredeyse tamamlarken, ilerici taraftar grubu Tek Yumruk yaşamını yitiren işçiler için mücadele etmeye devam ediyor. Tek Yumruk kendisini ve mücadelesini soL’a anlattı.

Yapım sırasında müteahhit firma tarafından işçilerin ücretinin ödenmemesi sürecinde grevle ve son olarak yapımı sırasında yaşamını yitiren işçilerle gündeme gelen Türk Telekom Arena Stadyumu açılışına az kala sık sık sponsor anlaşmalarıyla medyada yer bulmaya başladı. Ancak taraftarlar Stadyum’un yapımı sırasında meydana gelen toprak kaymasında yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin yaşatılması için çaba sarf etmeye devam ediyor.

Galatasaray tribünlerinin ilerici taraftar grubu Tek Yumruk, 17 Ekim’de yaptığı eylemle işçiler Gökhan Yavuz ve Raşit Ek’in isimlerinin yeni Stadyum’da yaşatılmasını istediklerini belirtmişlerdi. Bu amaçla topladıkları imzaları Galatasaray yönetimine teslim edeceklerini ifade etmiş, kendilerine verilen sözleri hatırlatmışlardı. UPS direnişindeki işçilere destek için Taksim Meydanı’ndaki eylemde yerini alan “Tek Yumruk” grubu ile işçilerin isimleri için gerçekleştirdikleri kampanyayı, grubun UPS direnişi eylemlerindeki yerini ve “devrimci tribünleri” konuştuk.

Sizi henüz tanımamış olanlar için Tek Yumruk grubunu kısaca tanıtır mısınız?
Tek Yumruk: TekYumruk grubu, ilk olarak endüstriyel futbola karşı bir çatı yapı haline gelen ForzaLivornolu Galatasaray taraftarları arasında başladı. Burada tanışan taraftarlar bir bütün oluşturmak gerektiğini düşünerek, Galatasaray tribünlerinde endüstüriyel futbola karşı TekYumruk grubunu oluşturdular. Grup futbola dair görüşlerini sosyal hayata da yansıttı. Emekçinin yanında bir duruş sergiledi.

Tek Yumruk grubu olarak Galatasaray taraftarları arasındaki yeriniz nedir?
TY: Galatasaray Türkiye'nin en geniş taraftar gruplarından birine sahip. Tribünde her türlü görüşe mensup insan bulunuyor. Bizler, Galatasray taraftarının ilerici, emek sınıfından yana yüzünü temsil ediyoruz. Bu bağlamda hayata bizim gibi bakan Galatasaraylılar'la tanışarak da büyüyoruz.

UPS işçileri ile dayanışma eylemlerinde aktif rol oynadınız. Sizce UPS işçilerinin direnişi trübünler için ne ifade ediyor? Daha önce hangi eylemliliklerde bulundunuz?
TY: UPS işçileri muhalif futbol taraftarlarına bir çağrıda bulundu. Gelin ve bizleri destekleyin dedi. Bizler gibi kendisini emek ekseninde, emek mücadelesinin içinde gören bir grubun da bu daveti geri çevirmesi mümkün değildi. Tüm görünürlülüğümüzle birlik olarak, sendikayla harika dayanışma eylemleri gerçekleştirdik. Bu emekçi sınıfın ve tribünlerin aslında ne kadar kaynaşık ve iç içe olduğunu gösteriyor. Bizler emeğin yanındaki insanlar, bir birimizin yansımasını oluşturuyoruz. Bundan önce de 1 Mayıs'ta TekYumruk çatısı altında toplanıp bir yürüyüş gerçekleştirerek de, konumlanmamızı belli ettik. Sola, emeğe, futbol üzerinden bir bakış daha getirttik.

Diğer ilerici "ultras" taraftar gruplarıyla ilişkileriniz ne düzeyde?
TY: Tribünde görüşlerimizin, mücadele zeminlerimizin ortak olduğunu düşündüğümüz arkadaşlarımızla, farklılıklarımız üzerinde fazla zaman harcamadan iletişme geçiyor ve diyaloglarımızı güçlendiriyoruz. Örgütlü olmanın, bir arada olmanın çok değerli olduğuna inanıyoruz.

Tribünlerde işçi sesinin yükselmeye başladığını düşünüyor musunuz? Bu sesi neden yükseltmeye çalışıyorsunuz?

TY: Çünkü hayatın temellerini yaratanın emek ve emekçi olduğunu biliyoruz. Galatasray takımı bugün emekçisinin omzunda yükseliyor. Tıpkı dünyanın yükseldiği gibi. Bu sonsuz kuvvete saygı duyuyoruz. Emeğin mücadele gücüne gönülden inanıyor ve sesini yayabileceğimiz bir alan olan tribüne yayıyoruz. Ve pek tabii tribün üzerinde diğer insanlara.

İşçi direnişlerin yanında Galatasaray için yapılan TT Arena Stadyumu yapımı sırasında yaşamını yitiren işilere karşı da duyalı davrandınız. İşçilerin isimlerinin Stadyum'da yer etmesi için, isimlerinin yaşatılması için İmza kampaya başlattınız. Kampanya süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
TY: İşçi cinayetlerinin ne yazık ki birçok alanda yaşandığını biliyorduk. Ve stadın yapımı esnasında bunun tekrarlanması, örgütlü olduğumuz bir alanda bize mücadele şansı tanıdı. Hem emeğe saygılı bir Galatasray istediğimizi göstermiş olacaktık, hem de biz Galatasray taraftarlarının emeğe saygısını göstermiş olacaktık. Bu süreçte bir çok dostlarımızın da desteğiyle 5 bin civarında imza topladık. Bu süre içersinde çeşitli medya kuruluşlarında yer aldık. Nihayetinde Taksim'de yaptığımız bir basın açıklamasının ardından imzaları kulübe sunduk. Kampanya sürecimiz kulüpten gelen ölen işçilerin çocuklarının okutulması sözünü kazandırdı, ayrıca isimlerinin yaşatılması konusunun da düşünüleceği söylendi. Basın toplantısındaki söylemlerimizden biri de bu sözleri hatırlatmaktı.

Türk Telekom Arena'da emektar tatarftarlar kendilerine yer bulabilecek mi? Galatasaray'ın yeni stadının endüstriyel futbol ve taraftar ilişkisindeki yeri sizce nedir?
TY: Çağ atlamış bir dünya futbolu gerçeği var. Modern stadlar bu çağ atlamışlığın gereğidir. Fakat önemli olan, bu modernliğin temeline insanı oturtmaktır. Bu modernleşmeler taraftarın adına ve iyiliğine olmalıdır. Bizler TT Arenada'da Galatasray'ı desteklemek ve emeğin sesini duyurmak için hazır bulunacağız. Bu bağlamda, elbette emekçiler TT Arena'da yer alacaktır.

Emrah Kartal (soL)