"Fırsat eşitliği"ne TKP'li kadınlardan tepki

TKP Emekçi Kadın Bürosu, AKP'nin kadın erkek eşitliği hakkındaki komisyonun adını "fırsat eşitliği" olarak değiştirmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada AKP'nin gerici bir parti olarak kendine yakışanı yaptığı vurgulandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Emekçi Kadın Bürosu, AKP'nin "Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu"nun adını "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu" olarak değiştirmesinin politik bir gaf olmadığına işaret ederek "AKP kendine yakışanı yapmıştır" dedi. TKP Emekçi Kadın Bürosu tarafından yapılan basın açıklamasında 29 Ocak 2009 tarihinde TBMM Anayasa Komisyonu'nda kurulması kabul edilen Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun adının, AKP'li milletvekilleri tarafından 10 Şubat 2009 tarihinde verilen önergeyle "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu" olarak değiştirilmesi istendiği hatırlatıldı.

Türkiye'nin toplumsal eşitsizlikler açısından tarihinin en karanlık döneminden geçtiği belirtilen açıklamada "AKP hükümeti, toplumsal eşitlik idealine işaret eden tüm değerleri hınçla yok etmektedir. 'Toplumsal' olanın yerini cemaat karanlığını ve sadakacılığı resmileştiren politikalar almıştır. 'Eşitlik' kavramı ise diskur düzeyinde bile AKP'nin tahammül sınırlarını zorlamakta, yanına 'fırsat' gibi piyasacı ekler getirilmeden ağza alınmamaktadır" denildi.

Kadının toplumdaki yerinin toplumsal eşitsizliğin en çarpıcı göstergesi olageldiği ve AKP'nin bu alandaki tutumunun "hiçbir hayal kırıklığına ya da şaşkınlığa mahal vermeyecek denli" net olduğu belirtilen açıklamada, "AKP, çok eşliliği savunan, tecavüzü aklayan, kadınları çocuk yaşta evlendirmenin yollarını arayan, kız çocuklarının okutulması dendiğinde kuran kurslarını adres gösteren, 8 Martlarda kadınlara en az üç çocuk yapmayı vaaz eden gerici bir partidir. Eşitlik kavramını 'fırsat eşitliği'yle likide etmesi ne bir politik gaftır ne de önyargı. AKP budur" ifadesine yer verildi.

'Eşitlik AB referansıyla, kotayla sağlanmaz'

Önergeyi veren milletvekillerinin kadın olmasının, kadın erkek eşitliği sorununun siyasi partilerde kadınlara tanınacak kotalarla çözülemeyeceğinin en çarpıcı göstergesi olduğunu bildiren TKP Emekçi Kadın Bürosu'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Felaketin eşiğindeki ülkemizde kadın erkek eşitliği sorununun, emperyalist ülkelerdeki mevzuat örnekleri referans alınarak çözülemeyeceği de bilinmelidir. Pek çok Avrupa Birliği ülkesinde var olan benzer komisyonların 'fırsat eşitliği' nosyonunu temel alması bir yana, ülkemizin kamucu birikimini, ulusal egemenliğini, ilerici değerlerini tasfiyeye soyunmuş emperyalist projelere tam boy karşı olunmadan eşitliğin tesis edilemeyeceği görülmelidir. Eşitliğin ve aydınlığın dünyası ancak, kamucu, bağımsızlıkçı ve aydınlanmacı değerlere sahip çıkan biz kadın ve erkeklerin örgütlü mücadelesiyle kurulacaktır."