“Felaket”in adı kondu

Türkiye Cumhuriyeti’nin tasfiye edilmekte olduğunu ileri süren TKP tarafından hazırlanan “Felaketin Eşiğinde” başlıklı belgede, cumhuriyetin piyasa güçlerinin elinde nasıl bugüne geldiğinin öyküsü anlatılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi, "Felaketin Eşiğinde" adlı bir broşür yayınladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin tasfiye edilmekte olduğu ileri sürülen broşürde sermaye sınıfının egemenliğinde cumhuriyetin kazanımlarının tamamen değersizleştiği vurgulanırken, 1923 projesinin kapitalist sistem açısından bütün anlamını yitirdiği de vurgulandı.

Yaygın çalışma
Partinin 20 Temmuz'da gerçekleştirilen 2008 Konferansı'nda kabul edilen broşürün yaygın olarak dağıtılacağı ve tartışmaya açılacağı öğrenildi. Bu yılın başlarından itibaren siyasal iktidara karşı çalışmalarını "AKP'yi İstemiyoruz" sloganıyla yürüten TKP'nin önümüzdeki günlerde bu çalışmaya yeni bir içerik vereceği de açıklandı. Parti merkezinden yapılan açıklamaya göre, "piyasacı, Amerikancı ve gerici politikalara karşı mücadelede herhangi bir kesintiye tahammül gösterilemeyecek" bir dönemden geçiliyor.

"Broşürün büyük etki yaratacağını ve söylediklerimize hak verileceğini düşünüyoruz" diyen MK Üyesi Mehmet Kuzulugil asıl meselenin bu süreci durdurmak olduğunu da ekliyor. Kuzulugil hazırlanan belgeyi "Türkiye Cumhuriyeti'nin fotoğrafını çektik" diye özetlerken, "birer komünist, birer yurtsever olarak bu fotoğraftan hoşnut olmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.

Broşürde 1920'lerin başında emperyalist planları bozarak yola çıkan cumhuriyetin o dönemden bu yana burjuva sınıfının egemenliğinde kendi zeminini tahrip ettiği belirtiliyor. 1991'de Sovyetler Birliği'nin ortadan kalkmasıyla birlikte emperyalistler açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin işlevsizleştiği, hatta bazı açılardan bir engel haline geldiği de ileri sürülüyor.

Mehmet Kuzulugil, cumhuriyetin başından itibaren sermaye sınıfının elinde olmasının bugünkü sürece kayıtsız kalmayı gerektirmediğini hatırlatırken şöyle dedi: "bu coğrafyada tarihsel bir ilerleme olarak adlandırılabilecek ne varsa büyük bir barbarlıkla yok ediliyor. Buna direnmeden devrimci olunamaz. Tersi de geçerli. Devrimci olmadan cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmak olanaksız hale geldi."

12 başlıkta toplanıyor
Broşürde Türkiye Cumhuriyeti'ni tasfiyeye götüren etmenler 12 başlıkta toplanıyor. Halk düşmanlığı, sınıf kini ve anti-komünizm, cumhuriyetin kazanımlarını taşıyamamak, gericilikle kan kardeşliği, Amerikancılık, 12 Eylül karanlığından medet ummak, Kürt düşmanlığı, Avrupa Birliği saplantısı, NATO'culuk uru, piyasa fetişizmi, toplum çıkarlarının ayaklar altına alınışı, toplumu çürütmek başlıklarında toplanarak ele alınan tasfiye süreci "Türkiye Cumhuriyeti'ni Dönüştürme Planı" bölümünde şu şekilde tarif ediliyor:

"Dönüşüm planı, Kurtuluş Savaşı ile ortaya çıkan göreli özerklik ve 'ulus devlet'e belli bir hareket alanı sağlayan dengenin radikal biçimde değiştirilmesini, hatta ortadan kaldırılmasını 'devlet'i sınıf karakterini gizlemek için göstermek durumunda olduğu ideolojik, ekonomik, hukuki ve siyasal özenin maliyetlerinden kurtaracak düzenlemelerin yapılarak açıktan piyasacı bir devlet örgütlenmesine geçilmesini dünyadaki eğilimlere uygun bir biçimde yerelleşme dinamiklerinin önünü açacak ve merkezi iktidarın otoritesini dağıtacak düzenlemelerle uluslararası sermayenin hareketlerine mutlak özgürlük kazandırılmasını emperyalizmin bölgesel projelerine daha kolay uyum sağlayacak ve koşullar elverdiğince daha küçük siyasal birimlere geçişe olanak sunacak bir idari yapının oturtulmasını dönüşümü hızlandıracak, bölgesel açılımlarda kullanılabilecek ve emekçi kitlelerin 'bağımsız' çıkışını engellemeye yardımcı olacak islamcı ve milliyetçi ideolojilerin yeniden yapılandırılmasını ve onların neo-liberal bir eksene yerleştirilmesini içermektedir."