Eylül ayında 59 işçi iş kazalarında öldü, 619 işçi ise yaralandı

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin çeşitli sektörlere yönelik hazırladığı iş kazaları ve cinayetleri raporuna göre Eylül ayı içerisinde 59 işçi iş kazasında hayatını kaybederken 619 işçi de yaralandı.

Kadıköy iskele meydanında bir araya gelen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi üyeleri adına raporu Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Ercan Zincir açıkladı. Basına yansıyan iş kazaları ve ölümleri rakamlarında bir çarpıtma olduğunu belirten Zincir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı rakamlarının da gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

Zincir’in açıkladığı rapora göre sektörlere göre meydana gelen ve yaralanma ve ölüme yol açan olaylar şöyle:

"Maden sektöründe, 4 ölüm, 4 yaralanma, belediyelerin kanalizasyon işlerinde çalışan 4 işçi göçük altında kaldı, 2 işçi trafik kazasında yaşamını yitirdi, 2 işçi ise yaralandı. Enerji sektöründe inşaat halindeki barajlarda 5 işçi öldü, 2 işçi yaralandı. İnşaat sektöründe 17 işçi öldü, 52 işçi yaralandı. Tekstil kolunda 2 işçi öldü, 29 işçi yaralandı. Konaklama sektöründe 18 işçi, metal sektöründe 6 işçi yaralandı, birer işçi öldü. En çok ölümlerin yaşandığı gemi ve tersane sektöründe eylül ayı içerisinde 1 işçi öldü, 2 işçi işitme kaybı yaşadı.

İş kazaları en çok kimya sektöründe
En fazla iş kazasının kimya sektöründe yaşandığını vurgulayan Zincir, “2011 yılının ilk 9 ayında 20'si patlamada, 3'ü yangında, 1'i de ezilerek en az 24 kişi ölürken, sadece Eylül ayı içerisinde 2 kişi öldü, 382 kişi ağır ve hafif şekilde yaralandı” diye konuştu.

Kadın iş kazaları tarım ve orman iş kolu ağırlıklı
Kadın iş cinayetlerinin ise özellikle mevsimlik işçi olarak mecbur kaldıkları tarım ve orman iş kolunda yaşandığını belirten Zincir, bu iş kolunda 79 işçinin trafik kazasında yaralandığını, 2 kadın ve 2 çocuk işçinin ise, iş kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi. Çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmış iki işçinin tespit edildiği açıklanırken, bu ay bir işsiz kadın öğretmenin de intihar ettiği vurgulandı.

Tuzla’da bir şeyler gizleniyor
İşçi sağlığı ve iş güvenliği için Tuzla’da meydana gelen patlamanın olduğu bölgede çalışma yapmak istediklerini ancak engellendiklerini belirten Zincir, olayda bir şeylerin gizlenmek istendiğini ifade etti.

(soL - İstanbul)