Engelliler AKP'ye seslendi: 'Vicdanlarınız tatile mi çıktı?'

AKP’nin 7 yıl önce çıkardığı ve engellerinin sorunlarının 7 yılda çözüleceğini belirttiği yasanın süresi 10 gün sonra dolacakken, hükümet yeni bir yasa çıkararak 3 yıl daha ek süre istedi. AKP’nin bu oyalama girişimine karşı engelliler Taksim Gezi Parkı’nda 48 saat boyunca “uyumuyoruz” eyleminde olacak.

AKP’nin engellilerin sorunlarının çözümüne ilişkin verdiği sözün ve çıkardığın yasanın süresi 7 Temmuz’da sona erecekken, engelliler hükümete tepkili. Bugün Taksim’de 48 saat boyunca sürecek bir eylem başlatan engelliler, AKP yalanlarına karşı “uyumuyoruz” diyecek.

"Vicdanlarınız tatile mi çıktı?"
Birçok engelli derneğinin bir araya gelmesiyle oluşan 7 Temmuz Platformu adına eylemin açış konuşmasını yapan Hakan Özgül, 7 Temmuz’un Türkiye’de yaşayan yaklaşık 8,5 milyon engelli için oldukça önemli olduğunu söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında, tüm kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, toplu taşıma araçlarında, kültürel alanlarda engellilerin erişebilirliğini sağlamak adına hükümetin verdiği sözün 7 Temmuz’da biteceğini hatırlatan Özgül, geçen 7 yılın ardından hükümetin yeni bir yasa teklifi ile 3 yıl ek süre istediğini dile getirdi.

1997 yılında çıkan bir yasaya göre tüm yapıların zaten engellilerin erişilebilirliğine uygun olarak yapılmasının zorunlu olduğuna vurgu yapan Özgül, Bakan Fatma Şahin’in “her fırsatta, süre uzatılmayacak, çalışmalar zamanında bitecek” dediğini ancak engellilerin kandırıldığını söyledi.

“Üç yıl daha engellileri evlerine hapsederken vicdanlarınız tatile mi çıktı” diye soran Özgül, AKP tarafından önerilen bu yasa teklifinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

"Hayatımızı elimizden almaya çalışanları unutmayacağız"
Hükümet ve yerel yönetimlerin 7 yıl boyunca yan gelip yattığını vurgulayan Özgül şöyle konuştu:

“Bizler bu yasa teklifini bir itiraf olarak görüyoruz. Hükümetin ve yerel yönetimlerin engellilere yönelik ayrımcılık yaptığının tescil edilmesi, engellilerin yok sayılmasının açık ifadesi olarak görüyoruz. İlgili yasanın çıkarılması için oy kullanacak milletvekillerini unutmayacağız. Her fırsatta hayatımızı elimizden almaya çalışanları her platformda hatırlatacağız.”

(soL - Haber Merkezi)