Engelli aileleri AKP'yi bastı

AKP Samsun İl Başkanlığı önünde toplanan Engelli Aileleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Sakatlar Konfederasyonu, Özel Eğitimciler Derneği üyeleri ve engelli çocuklar, özel eğitim desteğinin geri çekilmesini protesto ettiler.

soL (Samsun) AKP Samsun İl Başkanlığı önünde toplanan Engelli Aileleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ENAD), Sakatlar Konfederasyonu, Özel Eğitimciler Derneği ve engelli çocukların da bulunduğu eylemde parti il binası önünde bir araya gelen engelli aileleri, AKP İl Başkanı Ali Akyüz'le görüşmek istedi. Akyüz'ün partide olmaması nedeniyle ailelerle Özel Kalem Müdürü Eyüp Çakır görüştü.

Basını çıkarmak istediler
AKP Özel Kalem Müdürü Eyüp Çakır, İl Başkanı Ali Akyüz'ün partide bulunmadığını belirterek, "Sorunla ilgili aranızdan birkaç temsilciyle görüşelim. Başkanımızla size bir randevu ayarlayalım" dedi. Ancak, Çakır'ın bu talebini dikkate almayan aileler AKP İl binasına girdi. İl binasındaki toplantı salonuna geçen aileler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan yasa değişikliğiyle engelli çocuklar için verilen özel eğitim desteğinin geri çekilmesine karşı olduklarını belirttiler. Yaşananları görüntüleyen basın mensuplarının salon dışına çıkarılmak istenmesine de sinirlenen aileler, bu duruma müdahale ettiler.

Yasa değişikliği engellileri yok sayıyor
Uzun bir süre parti binasında kalan tepkili aileler, Eyüp Çakır'ın AKP İl Başkanı Akyüz'den randevu alacağını söylemesi üzerine salondan ayrıldı. Tüm Özel Eğitim Kurumları adına bir açıklama yapan Dursun Yılmaz, "Yapılacak değişiklikle engelliler yok sayılarak evlerinde kaderlerine terk edilecektir. Özel eğitim kurumlarından alınan hizmet satın alma yoluyla sürdürülen uygulama biçimiyle ailelere ve çocuklara sunulan eğitim hizmetinin, ekonomik boyutu ve devlete olan maliyeti incelendiğinde bir çocuğun eğitim maliyeti devlete 5'te 1 oranında azalmaktadır. İşsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde, 40 bin kişiye istihdam sağlanarak ülke ekonomisine katkı sunulmaktadır. Özel Eğitim Kurumlarında çok daha iyi koşullarda, kaliteli eğitim hizmeti verilmektedir" dedi. Tepkili aileler görüşme sonrası da uzun süre parti dışındaki bekleyişlerini sürdürdüler.

Yasada yapılması önerilen değişiklikle, 5378 sayılı Özürlüler Yasası'yla birlikte engelli çocuklara devlet tarafından eğitim için verilen ekonomik desteğin sonlandırılacağını belirten engelli aileleri, evlerinden çıkmaya başlayan çocukların, kapalı kapılar arkasında evlerinde kaderlerine terk edileceğini belirttiler.

İstanbul ve Ankara'da da eylemler yapan engelli aileleri TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunulan "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"yla çocukları için verilen özel eğitim desteğinin kesilmesini protesto etti. Ankara'da AKP Genel Merkez binası yakınlarında basın açıklaması yapan ENAD Genel Başkanı Salih Sezgin, bugün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşmek için randevu aldıklarını bildirdi.