Enerjide dışa bağımlılık zamları katlıyor

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada elektrik enerjisi üretiminde dışa bağımlı bir kaynak olan doğalgazın payının giderek artmasının zamları katlayacağı belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada doğalgaza yapılan zamların 1 Ekim'de yapılacak elektrik zammını tetikleyeceği bildirildi. EMO'nun açıklamasında, enerji fiyatlarına "otomatik zam" uygulaması kapsamında, 1 Ağustos 2008'den geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatına yapılan zammın kış aylarında daha fazla hissedileceği, zammın diğer etkisinin de 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren elektrik faturalarına yansıyacağı kaydedildi.

Açıklamada elektrik enerjisi üretiminde dışa bağımlı ve pahalı bir kaynak olarak dikkat çeken doğalgazın payının üretimin yaklaşık yarısını oluşturacak seviyelere ulaştığı belirtildi. Elektrik enerjisi üretiminde, doğalgaz üreticisi olan ülkelerde bile rastlanmayacak seviyelerdeki bu artışın her geçen gün daha "zamlı" elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalınmasına neden olduğu belirtilen açıklamada "Türkiye'de elektrik enerjisinin yaklaşık yarısının doğalgazdan üretildiği göz önüne alındığında, diğer kaynaklara zam yapılmaması durumunda bile 1 Ekim 2008'de belirlenecek elektrik zammı oranının yüzde 10'un altına inmeyeceği görülebilir. Elektrik üretiminde büyük oranda pay sahibi olan doğalgaz için 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1 Eylül 2008'de yeni fiyat belirlemesi yapılacaktır. 1 Eylül'de yeniden belirlenecek olan doğalgaz fiyatının bir kez daha artması durumunda yurttaşlara yansıyacak elektrik zammı zincirleme katlanacaktır" denildi.

Soğuğa ve karanlığa karşı enerjine sahip çık
Enerji alanındaki özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarına tepki gösteren EMO, özel sektöre kaynak aktaran "otomatik zam" mekanizmasına bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti. Açıklamada özel sektöre devredilecek elektrik dağıtım şirketlerine "kar garantisi" veren bu uygulamanın, halkın daha fazla yoksullaşmasına neden olduğu vurgulandı. Elektriğe yapılan zammın diğer temel tüketim maddelerinin de fiyatlarını artıracağına dikkat çeken açıklamada "Elektrik Mühendisleri Odası, zamların zincirleme etki yarattığı enerji fiyatlarındaki önlenemez yükselişten endişe duymaktadır" denildi. Açıklamada yapılan zamlarla "soğuğa ve karanlığa" terk edilecek yurttaşlara "enerjimize sahip çıkalim" çağrısı yapıldı.