Emniyet Umut-Sen'in kuruluşunu engelliyor: 'Adınızda işsiz var'

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Güvencesiz İşsiz İşçiler Sendikası'nı (UMUT-SEN) kurmak isteyen işçilerin başvuru evrakını almadı. Gerekçe olarak ise sendikanın ismindeki “işsiz” kelimesi gösterildi.

İstanbul polisi, UMUT-SEN'i kurmak için bir araya gelen işçilerin başvuru evrakını almadı. Gerekçe olarak ise sendikanın ismindeki “işsiz” kelimesi gösterildi. Sendika avukatları "Polis suç işliyor" dedi.

Gerçek Gündem’in haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Sendikalar Masası, Güvencesiz İşsiz İşçiler Sendikası (UMUT-SEN) adı altında örgütlenmeye çalışan emekçilerin başvurularını kabul etmedi. Emniyet, daha önce Genç - Sen'in kuruluş aşamasında yayımlanan bir "genelge''yi gerekçe göstererek başvuru evrakını almadı. Sendika Kurucular Kurulu'ndan Muzaffer Özkan ise "İşsizlerin örgütlenmesinden niye korkuyorsunuz?" diye sordu.

Yaptıkları başvuruyu anlatan Özkan şöyle konuştu,"İstanbul polisi, yaptığımız başvuruyu kabul etmedi. Gerekçe olarak da Genç - Sen'in kuruluşu sırasındaki bir genelgeyi gösterdi. O metnin tamamını okuma fırsatımız dahi olmadı. Bize gösterilen evrakın genelge olup olmadığını bile bilmiyoruz. Biz buna rağmen 18 Kasım'da genel merkezimizi açacağız. Polis evrakımızı elden almadı ama biz postayla iadeli taahhütlü olarak yeniden yolladık. Şimdi gelecek cevabı bekliyoruz."

Sendika kurulması için gereken tüm evrakları tamamladıklarını da belirten Kurucular Kurulu Üyesi Muzaffer Özkan, "Eğer sendikanın tüzüğünde hukuka aykırılık var ise, bu durumda yasada belirtilen çok sayıda Bakanlığın söz konusu Sendika’nın kapanması ile ilgili dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu cümleden de anlaşılacağı üzere, davayı açanlar ‘hukuka aykırılık iddiasında bulunanlar’ sıfatını taşır, kararı verecek olan yine mahkemelerdir. Polisin evrakımızı almama yetkisi yok" dedi.

Özkan, Emniyet Müdürlüğü'nde kendilerine gösterilen evrakın içeriğini ise şöyle aktardı:

"Söz konusu yazının içeriği kısaca şöyledir: Bakanlık, Sendikalar Masası’na ‘sonradan bizi uğraştıracaksa ve siz ilk bakışta davaya konu olacağını düşünüyorsanız, gelen evrakı almayın’ demektedir.

Kısacası Bakanlık memurlarına ‘öncelikle evrakı inceleyin’ demiştir. ‘Tüzüğü, ismi vb. uygun görmezseniz, başvurucuları sendika yerine dernek kurmaya ikna edin. Israr ederlerse de evrakı almayın’ diye de talimatını bitirmiştir. Görüldüğü üzere bu yazı ile Sendikalar Masası’nda görevli bir memur, bir anda İş Mahkemesi hakimi yetki ve görevi ile donatılmıştır. Bir sendika tüzüğünün yasalara uygun olup olmadığına oturduğu yerden karar verme gücüne sahip olmuştur. Yetmemiş yasal olarak almakta zorunlu olduğu evrakı almayarak, sendikanın kurulmasına engel olacak bir güce haiz olmuştur. Kısacası bütün yasal mevzuatla çelişen, açıkça ‘yok hükmünde’ bir genelge ile sendikalaşmanın önüne geçilmek istenmiştir. Hem de büyük bir keyfilikle.Sendikaların kuruluşu keyfiyete terk edilmiştir."

Kuruluş aşamasındaki sendikanın avukatları sendikanın evraklarının kabul edilmemesinin suç olduğunu belirtiyor.