Eğitim Sen: ‘4+4+4’e karşı mücadelemizde geri adım atmayacağız’

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız bugün yaptığı açıklamada, yeni eğitim modeli 4+4+4’e karşı mücadelelerinde geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

AKP’nin yasalaştırdığı yeni eğitim modeline tepkiler sürüyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız yaptığı basın açıklamasında önümüzdeki süreçteki eylem planlarını açıkladı.

Öğretmen ve öğrenci sürgünü
4+4+4 eğitim sisteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok sorunun ortaya çıktığını belirten Yıldız, okulların dönüştürülmesi ile öğrenci ve öğretmenlerin sürgün edildiğini ifade etti.

“4+4+4 sonrasında çok sayıda öğretmenin “norm fazlası” haline getirildiğini belirten Yıldız, “Özellikle ortaokullarda ortaya çıkacak öğretmen ihtiyacı vb. sorunlar, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının tam bir karmaşa ve kaos ortamında başlayacağının ilk işaretlerini vermektedir” dedi.

“En az 100 bin öğretmen atamasına ihtiyaç var”

“Hiçbir altyapı çalışması ve gerekli hazırlıklar yapılmadan, tamamen iktidar partisinin dayatması ile yasalaşan 4+4+4 kademeli eğitim sistemi yüzünden, birçok okul branş öğretmeni olmadan 2012-2013 eğitim-öğretim yılına başlamak zorunda kalacaktır” diyen Yıldız, en az 100 bin öğretmen atamasına ihtiyaç varken, 40 bin öğretmen ataması yapılacak olmasına tepki gösterdi.

“Öğretmenler hangi okulda göreve başlayacağını bilmiyor”
Okulların açılmasına sayılı zaman kaldığı bugünlerde, hangi okulda göreve başlayacağını bilemeyen çok sayıda öğretmen olduğunu belirten Yıldız, “Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliği ile 25 olan tercih hakkı, kılavuz ile 5’e düşürülmüştür. Bu durum, birçok öğretmenin atama dışında kalmasına neden olacak ve yeni mağduriyetler yaratacaktır” diye konuştu.

“Sessiz ve tepkisiz kalmayacağız”
Eğitim Sen’in eğitimde yaşanan kaos karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağına vurgu yapan Yıldız şöyle konuştu:

“4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi milyonlarca öğrenci başta olmak üzere, tüm toplum kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Düzenlemenin yasalaşmış olması, elbette her şeyin bittiği anlamına gelmemektedir. Eğitim Sen, yıllar içinde eğitim sisteminde yaşanan ticarileştirme uygulamaları ve eğitimi dinselleştirme adımlarına karşı toplumun en geniş kesimleri ile birlikte yürütülecek birleşik bir mücadele hattının oluşturulması, herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim hakkı mücadelesinin güçlenmesi ve toplumsallaşması için bir dizi eylem ve etkinlik kararı almıştır.”

- Ağustos ayı içinde emek ve meslek örgütlerine 4+4+4 eğitim sisteminin getirdiği olumsuzlukları anlatacak bir rapor sunulacak ve ortak bir mücadele hattı geliştirilmeye çalışılacak.

- Ağustos ayı boyunca sürecek ve Eylül ayında yoğunlaşacak hazırlık çalışmalarını Türkiye çapında bütün illerde yürüteceğiz. Bu süreçte, eğitim yasasının mağdurları ile bir araya gelerek “Okulumu geri istiyorum”, “5 yaşındaki çocuğumu okula göndermiyorum”, “Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim” gibi talepler çerçevesinde basın açıklamaları, imza kampanyaları vb etkinliklerle geniş bir kampanya yürütülecek.

- 11 Eylül’de Türkiye’nin dört bir tarafından (Edirne, İzmir, Trabzon ve Diyarbakır) yürüyüş kolları oluşturarak taleplerimizi ve tepkimizi dillendirecek, yürüyüşler sonrasında 15 Eylül Cumartesi günü Ankara’da merkezi bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz.

(soL - Haber Merkezi)