Eczacılar SGK’yla anlaştı

Eczacıların uzlaşma sağlanmadığı takdirde ‘kepenk kapatırız’ dediği yeni İlaç Alım Protokolü bugünden itibaren yürürlükte.

soL (HABER MERKEZİ) Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında tıkanan protokol görüşmeleri dün uzlaşmayla sonuçlandı. Halkın yaklaşık yüzde 90'ının serbest eczanelerden ilaç alımıyla ilgili hazırlanan 2008 Protokolü görüşmelerinin 28 Haziran tarihinde tıkanmasının ardından Türk Eczacıları Birliği kepenk kapatacaklarını açıklamıştı.

2007 Protokolünün süresinin dolmasına saatler kala uzlaşma sağlandı. Bakanlar Kurulunun da gündemine gelen ve dün günboyu süren görüşmelerin ardından akşam saatlerinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yeni protokol üzerinde uzlaşıldığını açıkladı. Buna göre eczacıların kamuya ilaç verirken cirolarına göre yaptıkları kademeli iskonto oranları düşürüldü. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve ilaç firmaları yetkililerinin de çağrıldığı görüşmelerde ilaç firmalarının kamuya yaptıkları iskontoların eczanelere getirdiği ek yükün de ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak görüşmelerden, "vatandaşları sıkıntıya sokmayacak bir karar çıktığını" söyledi. Çolak "Sonuç olarak, meslektaşlarımızı rahatlatacak bir karar çıkmıştır. Özellikle, düşük cirolu eczanelerimiz rahatlamışlardır" diye konuştu.