E-Kart işçileri işten çıkarmaları protesto etti

2006 Ağustos'undan bu yana sendikal haklar mücadelesi veren E-Kart işçilerinin 8 aydır süren grevi işveren tarafından sendikalı işçileri işten çıkarmalar yolu ile engellenmeye çalışılıyor. Bu kez 4 kadın işçi işten çıkartılması bir basın açıklaması ile protesto edildi.

soL ( HABER MERKEZİ) 8 aydır süren E-Kart grevinde patronun sendika karşıtı tutumu devam ediyor. Eczacıbaşı Grubu ve Giesecke&ampDevrient (Almanya) ortaklığında kurulu E-Kart Elektronik Kart Sistemleri A.Ş.'de Ağustos 2006'dan beri sendikal hakları için mücadele eden işçiler, sendikalı oldukları gerekçesi ile işten atılıyor. Son olarak E-Kart'ta çalışan 4 kadın sendika üyesi işçi henüz yeni sendika üyeliklerinin gündemde olduğu bir ortamda 'lise mezunlarının bundan sonra fabrikada çalıştırılmayacağı' gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı.

E-Kart önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile bu durumu protesto eden işçiler aynı zamanda sendikal haklarını engellemeye çalışan işverenin tutumu hakkında bilgi verdiler.

İşten atılan kadın işçilerden Ülkü Kaderli'nin okuduğu basın açıklamasında "Ağustos 2006'dan beri E-Kart'ın anayasal ve yasal sendikalaşma haklarımıza karşı takındığı düşmanca tavır, anayasayı, yasaları, bakanlık kararlarını, mahkeme kararlarını, Eczacıbaşı ve Giesecke Devrient'in altına imza koyduğu uluslararası taahhüt ve sözleşmeleri hiçe sayan tutum ne şirket ortaklarınca ne işveren örgütlerince dikkate alındı", dendi. Bakanlığın bugüne kadar sorunları görmezlikten geldiğine dikkat çekilen açıklamada işverenin sendikasızlaştırma karşıtı tutumu çağdışı ilan edildi.

Açıklamada, "Eczacıbaşı, Giesecke&ampDevrient ve E-Kart kanadında "İşçilerin sendikalaşma hakkına saygılıyız" açıklamaları yapılırken sendika ve toplu pazarlık karşıtı tavırda ısrar ediliyorsa, o zaman demokrasinin ve temel hak ve özgürlüklere saygının yanında güvenirlik denen ilkenin de iş dünyasının sözlüğünde yeri olmadığı ortaya konmuş demektir" ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasına, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Yıldırım Yönetici ve üyeler, Kristal-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Bilici ve yönetici ve üyeleri, Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, Genel-İş Bölge Başkanı Veysel Demir, Birleşik Metal-İş Dostel üyeleri, Basın-İş sendikası genel merkez ve İstanbul Şube yöneticileri ve başta Rotopak olmak üzere 100'ü aşkın sendika üyesi destek verdiler.