Doğan Öz unutulmadı

32 yıl önce katledilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz için Yurtsever Cepheli Hukukçular bugün adliyelerde bildiri dağıtacak, Ankara’da da panel düzenleyecek.

Yurtsever Cepheli Hukukçular, 24 Mart 1978’de İbrahim Çiftçi tarafından öldürülen ilerici ve yurtsever savcı Doğan Öz’ü anıyorar. Bugün adliyelerde dağıtılacak olan “Kanlı Gömleklerle Yürümek” başlıklı bildiride, Doğan Öz gibi katledilen aydınları hatırlatan Yurtsever Hukukçular, İbrahim Çiftçi için alınan mahkeme kararıyla Öz’ün ikinci kez öldürüldüğünü belirtiyorlar.

Bildiride yer verilen mahkeme kararında şu ifadeler yer alıyor: “Sanık İbrahim Çiftçi’nin maktul Doğan Öz’ü taammüden öldürdüğü mahkememizce sabit görülmüştür. 22 Temmuz 1983 tarihli 35 sahifelik gerekçeli kararda deliller tek tek tartışılmış, ret ve kabul sebepleri uzun uzadıya izah edilmiştir. (…) Ancak Askeri Yargıtay Daireler Kurulu kararlarına direnilemeyeceğinden, bir oy farka da dayansa 7/8’lik oy çokluğuna dayanan Daireler Kurulu bozma ilamına sırf bu hukuki zorunluluk nedeniyle uyulmuş sanık Çiftçi’nin beraatine karar verilmiştir.”

Dosyalar ‘gerçekten’ açılmalı
Faili meçhul dosyaların gerçekten kapanması için gerçekten açılması gerektiği kaydedilen bildiride, emir komuta zincirine ulaşılmadıkça, korunan gizlenen tüm suçlulara ulaşılmadıkça dosyaların kapanmış sayılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Bildiride, AKP hükümetinin iktidarını tesis etmek ve hasımlarını bertaraf etmekle uğraştığı belirtilerek 12 Eylül dönemi ve uzantıları ile hesaplaşmak yönünde hiçbir irade göstermediği ifade ediliyor.

Demokratikleşme ve sivilleşme adı altında Doğan Öz’ün ve diğer aydınların katledilmesinde temel rol oynayan ‘kontrgerilla’ ile hesaplaşmaya girildiği iddialarına değinilen bildiride, “Faili meçhul cinayetlerde katledilenlerin ortaklığını, katledilmelerinde değil, memleket ve insanlık adına durdukları ve temsil ettikleri yerde bulmaktayız. Aydınlarımız, ilerici ve devrimci oldukları için, sistem tarafından tehlike kabul edildikleri için katledilmiştir. Yurtsever Savcı Doğan Öz’ü, aydın hukukçu kimliğinden ayırarak ele almamız, ABD destekli cemaat projelerinde görev alanlarla arasında benzerlik kurmamız mümkün değildir” ifadeleri yer alıyor.

Ankara’da Panel
Yurtsever Cepheli Hukukçular adliyelerde dağıtılacak bildirinin dışında, Ankara’da Doğan Öz anısına “Reform arayışları içerisinde kuşatılan yargı” başlıklı bir panel düzenliyorlar.

Türk Hukuk Kurumu Prof. Dr. Muammer Aksoy Salonu’nda saat 18.30’da gerçekleştirilecek olan panele YARSAV Kurucu Üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ankara Barosu avukatlarından Erşen Sansal konuşmacı olarak katılıyorlar.

“Amaç faşist düzeni gündeme getirmek”
Hayatını gericilikle, faşizmle, kontrgerillayla mücadeleye adamış ilerici, aydın, yurtsever hukukçu Doğan Öz, savcılık görevine başladığı 1962 yılından itibaren sürekli tehdit edilir. Doğan Öz, 1968 yılında Konya’da “Mücadele Birliği” adlı örgütün kapanmasını sağlarken, Denizli’de Necmettin Erbakan’ın kardeşi Akgün Erbakan’ın yolsuzluk dosyalarını hazırlar.

Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’e Denizcilik Bankası’nca verilen usulsüz kredi olayına el koyar. Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) ilk karşı çıkanlardandır. 1973 yılında da, DGM’lerin kapatılması için meslektaşları arasında imza toplar. Hazırladığı kontrgerilla raporu ile yaşadığı dönemin pisliklerini açık olarak ortaya koymaktadır.

24 Mart 1978’de katledilen Doğan Öz’ün, kontrgerilla ile ilgili dava açma hazırlıkları yaparken hazırladığı kısa raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Amaç, demokrasi umudunu yok etmek onun yerine faşist düzeni gündeme getirmek ve bütün unsurlarıyla yürürlüğe koymaktır. Böylece ABD ve çokuluslu ortaklıklar, Ortadoğu sorununu büyük ölçüde çözmek amacını gütmektedirler. Bize göre bu sonuca ulaşmada CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütlerin yönlendirmesi vardır. Bu örgütler, devlet aygıtını geniş ölçüde kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmayı öngörmüşlerdir.”

(soL – Haber Merkezi)