Diyarbakır'da sabaha kadar oturma eylemi

AKP’nin KESK’i hedef alan gözaltı operasyonlarına karşı Diyarbakır’da yüzlerce kişi sabaha kadar oturma eylemi yaptı. Eylemin 3 gün sürmesi planlanıyor.

Bugün 20 ayrı ilde KESK’i hedef alan operasyonlara karşı Diyarbakır’da da KESK üyesi emekçiler ve onlara destek vermek üzere çeşitli siyasi parti ve örgütler sokaklardaydı.

Dün Diyarbakır’da AKP’nin eşzamanlı operasyonlarını kınamak üzere çeşitli eylemler düzenlendi. Saat 12.30’da Diyarbakır Eğitim-Sen önünde toplanan kalabalık, burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, AKP’nin KCK kapsamında Kamu Emekçileri Sendikası yöneticileri ve üyelerine yönelik operasyonu kınandı. KESK’e bağlı sendikaların bürolarının didik didik aranması, sendika yöneticilerinin evlerinin basılması ve çok sayıda kişinin gözaltına alınması sürecinde AKP’nin bir kez daha faşist yüzünü ortaya koyduğu vurgulandı. Basın açıklamasında akşam saatlerinde bir yürüyüş düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Burada KESK’liler adına açıklama yapan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Alican Çetinkaya, AKP Hükümetinin bu saldırılar ile kendilerine geri adım attırmaya çalıştığını söyledi. Bu saldırıyı KCK operasyonları kapsamında Kürt emekçilerine dönük olarak değerlendirdiklerini belirten Çetinkaya, emek ve özgürlük mücadelesinden geri atım atmamakta kararlı olduklarını dile getirdi. Çetinkaya, arkadaşları serbest kalana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Sabaha kadar oturma eylemi

İkinci bir protesto yürüyüşü düzenlemek üzere saat 18.00’de Konukevi’nde bir araya gelen kalabalık “KESK’li tutsaklar onurumuzdur” , “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Faşizme karşı omuz omuza” gibi sloganlar eşliğinde eylemlerine başladı. Konukevi’nden Koşuyolu Parkı’na yürümek isteyen grup polisin engellemeleri üzerine ilerleyemedi ve oturma eylemi yapma kararı aldı.

Oturma eylemini devam ettirmek isteyen grup, AKP’nin KESK üye ve yöneticilerine dönük operasyonuna tepki göstermek üzere sabaha kadar eylem alanından ayrılmama kararı aldı. Gece nöbetini sürdüren KESK üye ve dostlarına Diyarbakır halkı da yiyecek ve içecek sağlayarak destek oldu.

Dün 18.00 sularında başlayan oturma eyleminin 3 gün daha sürdürülmesi planlanıyor.

Operasyon Diyarbakır’da başladı

Bilindiği gibi KESK’e yönelik operasyonun ilk durağı Diyarbakır oldu. Dün, sabahın ilk saatlerinde Diyarbakır Eğitim-Sen, Tüm-Bel-Sen ve KESK binalarında yapılan aramalarla başlayan operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, KESK Meclis Üyesi Ayten Tekeş, Eğitim Sen Diyarbakır Şube Üyesi Sadrettin Kaya ve BTS Şube Sekreteri Veysel Özhekti ile üç KESK üyesi sabah saatlerinde gözaltına alındı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Diyarbakır’da gözaltına alınanlar arasındaydı. Özgen, yeğeninin düğünü için gittiği Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde gözaltına alındı. Bugün Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde esnafın kepenk kapatma eylemi yaparak operasyonu kınadığı ifade ediliyor.

(soL - Diyarbakır)