DİSK'ten KESK'e toplu sözleşme desteği

DİSK yaptığı yazılı açıklamayla KESK'in yürüttüğü toplu iş sözleşmesi mücadelesine destek verdi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK'ten yapılan açıklamada, kamu emekçilerine grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkını tanıyan ILO sözleşmesine vurgu yaparak, 4688 sayılı yasanın, bir dizi yasak ve sınırlamayla birlikte, özgür toplu pazarlık düzenine darbe indirdiği belirtildi.

Toplu sözleşmenin yerine toplu görüşme ifadesinin, son söz hakkını Bakanlar Kurulu'na vermekte olduğuna dikkat çekilirken, "kamu emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirebilmesi ve kazanılmış haklarını koruyabilmesi grevli ve sözleşmeli bir sendikayla mümkündür" dendi.

Yapılan açıklamada, hükümetin kamu emekçilerine karşı politikalara son vermesi gerektiği ifade edilirken, Anayasa'nın 90. Maddesi'nin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin imzaladığı ILO sözleşmeleri başta olmak üzere diğer uluslararası sözleşmelere uygun davranılması gerektiği belirtildi.

DİSK açıklamasında, kamu emekçilerinin grevli-toplusözleşmeli sendika haklarının kullanılır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, "KESK'in öncülüğünü yaptığı, demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini zor koşullarda sürdüren kamu emekçilerinin haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz" ifadelerine yer verildi.