DİSK'ten KCTU'ye destek

Taksim Gezi Parkı'nda toplanan DİSK üyeleri, Güney Kore'de tutuklanan sendikacıların serbest bırakılmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Güney Kore'de tutuklanan sendikacıların serbest bırakılması için dün Taksim Gezi Parkı'nda eylem yaptı. "Yaşasın uluslararası sınıf dayanışması" pankartı açan grup adına açıklamayı yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Güney Kore polisinin Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) Genel Merkezi'ne ve sendikacıların evlerine baskınlar düzenlediğini hatırlattı.

Baskınlarda tutuklananlar arasında Şubat ayında İstanbul'da DİSK'in düzenlediği Uluslararası Sendikalar Sempozyumu'na konuşmacı ve 13. DİSK Genel Kurulu'na konuk olarak katılan KCTU Başkan Yardımcısı Jin Young-ok'un da olduğunu belirten Görgün, KCTU Genel Başkanı Lee Suk-Haeng, Genel Sekreter Lee Young-Shilk ve çok sayıda sendika yöneticisi ile üyesi hakkında da tutuklama kararı çıkarıldığını söyledi.

ABD işbirlikçisi hükümete karşı grev

KCTU yöneticilerinin yasadışı grev yapmak ve grevi yönetmekle suçlandığını belirten Görgün "KCTU uzun süredir, zamlara, özelleştirmelere ve ithalat yasalarının değiştirilmesine karşı eylemler yapmaktaydı. Son olarak et ithalatını serbest bırakan yasa değişikliğine karşı önce sağlık ve eğitim emekçileri uyarı grevleri yaptılar. Otomobil, kimya ve tekstil iş kolundaki işçilerin de eyleme katılmasıyla on binlerce işçi üretimden gelen gücünü kullandı ve hükümeti protesto etmek için sokaklara çıktı. Okullar, hastaneler ve aralarında Hyundai ve Kia Motor'un da bulunduğu çok sayıda fabrikada grev yapıldı" diye konuştu.

Güney Kore hükümetinin sendikaların yalnızca işyerinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda grev yapabileceğini belirterek KCTU yöneticileri hakkında tutuklama kararı çıkarttığını kaydeden Görgün "KCTU ise grevin toplum yararına ve ABD işbirlikçisi hükümete karşı yapıldığını söylüyor" dedi.

Güney Kore hükümetinin AKP'den farkı yok
DİSK ile KCTU arasındaki dostluğun uzun yıllara dayandığını ve yıllardır hükümetinin politikalarına karşı güçlü bir muhalefet yürüten KCTU'nun Güney Kore ve dünya sendikal hareketi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Görgün şunları kaydetti: "Güney Kore hükümeti tıpkı AKP hükümeti gibi sendikaları zor kullanarak engellemeye çalışıyor. Her iki hükümet bir yandan sendikal yasaklarla bir yandan özelleştirmeler ve zamlarla emekçilere saldırıyor. Bunlar yetmezse fiziksel saldırı uygulamaktan çekinmiyor.

1 Mayıs 2008'te DİSK Genel Merkezi'ne gaz bombası atılması ve KCTU Genel Merkezi'nin basılması aynı zihniyetin ürünüdür."

Sendikacılara dayanışma kartı
Güney Koreli sendikacıların serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlatıldığını açıklayan Görgün, Güney Kore hükümetine ve büyükelçiliğine protesto mektupları göndererek, KCTU üzerindeki baskıların kaldırılmasını talep edeceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. DİSK üyeleri açıklamanın ardından Taksim postanesinden KCTU Başkan Yardımcısı ve Öğretmenler Sendikası Başkanı Jin Young-ok'a dayanışma kartları gönderdi.