DİSK'ten Güney Koreli işçilere destek

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Güney Kore'de tutuklanan sendikacıların serbest bırakılmasını ve sendikalar üzerindeki baskıların durdurulmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, zamlara ve özelleştirmelere karşı grev yapan Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) yöneticilerinin, "yasadışı grev yapmak ve grevi yönetmekle" suçlanarak tutuklanmalarını protesto etti. Sendikacıların tutuklanma gerekçesinin "sendikaların yalnızca işyerinde yaşanan anlaşmazlıklar karşısında grev yapabileceği" olduğunu belirten Görgün, KCTU Genel Başkanı Lee Suk-Haeng, Başkan Vekili Jin Young-Ok ve Genel Sekreter Lee Young-Shilk'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika yöneticisi ve üyesinin 24 Temmuz'dan bu yana tutuklu olduklarını açıkladı.

Uluslararası kampanya başlatıldı
DİSK ve KCTU arasındaki güçlü ilişkinin uzun yıllara dayandığını ifade eden Görgün, tutuklu sendikacılardan KCTU Başkan Vekili Jin Young-Ok'un, 14 Şubat'ta İstanbul'da DİSK'in gerçekleştirdiği Uluslararası Sendikalar Sempozyumu'na konuşmacı olarak katıldığını hatırlattı. KCTU'nun uzun süredir Güney Kore hükümetinin politikalarına karşı güçlü bir muhalefet yürüttüğünü belirten Görgün, Güney Koreli sendikacıların serbest bırakılması için uluslararası bir kampanyanın başlatıldığını söyledi.

DİSK'in de, kampanya dahilinde, KCTU'ya dayanışma, Güney Kore hükümetine ise protesto mektubu göndereceğini açıklayan Görgün, İstanbul'da bulunan Güney Kore Konsolosluğu'nu ziyaret ederek protestolarını ayrıca ileteceklerini duyurdu.

"ILO sözleşmeleri uygulansın"
DİSK olarak KCTU'nun taleplerini desteklediklerini ve Güney Kore hükümetinin, tutuklu sendikacıları derhal serbest bırakması gerektiğini vurgulayan Görgün, "KCTU ve tüm sendikalar üzerinde baskılar durdurulmalıdır. Güney Kore hükümeti, grev hakkı dahil olmak üzere temel işçi haklarına saygı göstermeli ve ILO sözleşmelerini uygulamalıdır" dedi.

Kampanyaya destek çağrısı
Görgün, saldırılara karşı işçi sınıfının uluslararası dayanışmasını yükseltmek için Güney Kore hükümetine ([email protected] ve [email protected]) ve Kore Ulusal Polisi'ne ([email protected]) protesto mektupları yollanması çağrısı yaptı ve protesto mektubunun bir kopyasının da KCTU'ya (Faks: +82-2-2635-1134 e-posta: [email protected]) yollanmasını istedi.