DİSK Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'na karşı eylemdeydi

DİSK Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'na karşı Çalışma Bakanlığı önünde bir eylem gerçekleştirdi.

DİSK Yönetim Kurulu, Başkanlar Kurulu ve temsilcilerin katılımıyla Ankara’da Milli Kütüphane önünde toplanan DİSK üyeleri, buradan kortej eşliğinde bakanlığa yürüdü. “Yasaksız, barajsız sendikalar yasası” pankartı taşıyan DİSK’liler, “Direne direne kazanacağız!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganları attı.

Bakanlık önünde basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Türkiye'deki toplu sözleşme ve sendikal özgürlükler alanını düzenleyen 'Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın yeniden gündemde olduğunu belirtti.

DİSK'in çalışanların ihtiyaçlarına uymayan bu kanun tasarısına karşı olduğunu ifade eden Ekici, siyasi iktidarı, Anayasa'nın 90'ıncı maddesine uygun hareket etmeye, hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye, Anayasa ile güvence altına alınmış işçi haklarına saygı göstermeye ve 12 Eylül yasaklarına karşı çıkmaya davet etti.

Bu yasa tasarısını yasalaştırmak isteyenlerin asıl niyetlerinin, “Ulusal İstihdam
Stratejisi Belgesi”ni onaylatmak olduğuna dikkat çeken Ekici, Toplu İş İlişkileri Yasası’yla sınıf ve kitle sendikacılığını, mücadeleci sendikacılığı tasfiye edip, arka yandaş ve güdümlü sendikacılığın palazlandırılmak istendiğini sözlerine ekledi.

Bu kanun tasarısının, aynı zamanda DİSK’e yönelik bir tehdit niteliğinde olduğunu belirten Ekici açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“DİSK’in yetkisiz kalacağından, kapanacağından bahsedildi. Hatta bazı işyerlerinde işverenler DİSK’in kapanacağı üzerine haberleri işyeri panolarına astı. DİSK kimsenin icazeti ile kurulmadı. Tüm yasaklara, barajlara rağmen mücadele ediyor. DİSK kapanacak diyenler işçi sınıfının örgütlenme tarihinden habersizler. Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir. Sendikaların yetkisi örgütlü gücüdür. DİSK kapanmaz, DİSK, yeniden faaliyete geçtiği 1992 yılında olduğu gibi işçi sınıfının bağrında mücadele eden işçilerle yeniden ve yeniden doğar.”

Açıklamanın ardından DİSK üyeleri, bakanlık önünde yarım saatlik oturma eylemi yaptı.

(soL-Ankara)