DİSK: Taksim dışında 1 Mayıs'ı kutlamayacağız

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs'ı Taksim dışında başka bir yerde kutlamama kararlılığında olduklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Başkanlar Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün 1 Mayıs gündemiyle toplandı. Toplantısının ardından bugün yapılan açıklamada ''Taksim talebimiz bir inatlaşma değil, demokratikleşme ısrarıdır'' değerlendirmesinde bulunuldu.

DİSK'in, yaptığı açıklamada, ''Türkiye çağdaşlaşma ve demokratikleşme sürecini hızla sürdürmelidir. Bu anlamda inatlaşma değil, demokratikleşme sürecine katkı vermek için Taksim vazgeçilmezdir. 16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde 7 öğrencinin katledilmesi, Maraş ve Çorum katliamları ve 12 Eylül darbesine uzanan ortamın yaratılmasında 1 Mayıs 1977 katliamının önemli bir kilometre taşıdır" denildi.

DİSK'in 1 Mayıs 1977 olayının açığa çıkarılması ve unutturulmaması için de Taksim kararlılığını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, ''Taksim yasağı devam ettiği sürece, 8 saatlik çalışma günü, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, insanca yaşanacak bir ücret için verilen mücadelelerin ve işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının simgeleştiği gün olan 1 Mayıs, sadece bir sevinç ve tatile indirgenmiş olacaktır. 1 Mayıs dünyada 200'ün üzerinde ülkede çeşitli isimler altında birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak bayram havasında kentlerin en merkezi alanlarında ve yasaksız kutlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Siyasal iktidarı ve İstanbul Valiliği'ni bu uluslararası günün emekçilere yakışır bir şekilde kutlanabilmesi için göreve davet eden DİSK, "Yasakçı bir inatlaşma değil, demokratikleşme ve ülkemizin aydınlık geleceği konusunda özgürlükçü bir tavır sergilemeye çağırıyoruz. İstanbul'da pek çok etkinliğe açık olan Taksim alanı işçilere ve 1 Mayıs'a kapatılmıştır. Bu çifte standardın kaldırılması için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti grup başkanları nezdinde girişimler sürdürülecektir'' açıklamalarında bulundu.