DİSK: ‘Piyasacı, emek düşmanı AKP düzeni ortadan kaldırılmalı'

12 Eylül darbesinin yıldönümü öncesinde AKP Şişli ilçe binasına yürüyen DİSK, dün akşam da Taksim’deydi. DİSK, 12 Eylül darbesinin 32’nci yıldönümü nedeniyle Taksim’de yaptığı protesto yürüyüşünde piyasacı, emek düşmanı AKP'nin devraldığı bu düzenin ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

12 Eylül askeri darbesinin ardından kapatılan, birçok yöneticisi ve üyesi tutuklanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "darbeyle hesaplaşmak için AKP düzenini ortadan kaldırmak gerektiğini" dile getirdi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen DİSK üyeleri, "12 Eylül hukukuna son", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Darbelerden hesabı emekçiler soracak" sloganları eşliğinde Taksim’e yürüdü. DİSK üyeleri, Suriye'ye yönelik olası emperyalist müdahaleyi de "Suriye halkı yalnız değildir", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" sloganlarıyla protesto etti.

DİSK adına açıklama yapan Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, "Bundan 32 yıl önce tank sesleriyle ve marşlarla uyandırılmamızla başlayan süreç Türkiye'yi siyasal, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanda büyük tahribata uğrattı. 12 Eylül toplumsal muhalefeti ve başta emekçilerin örgütlenme özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlükleri yok etti. 12 Eylül darbecilerinin kesintisiz baskı düzeni postal sesleri arasında geldi, gitgide kurumsallaştı ve bugün yaşadığımız gerici, piyasacı, antidemokratik devlet düzeninin adım adım inşa etti. 12 Eylül 1980'de ABD projesi olarak gündeme geldi, günümüzde ise bu projenin devamı AKP iktidarıdır. Yani 12 Eylül AKP iktidarı tarafından sürdürülmektedir” şeklinde konuştu.

AKP’nin demokratik eğitim sistemine karşı olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “12 Eylül'de başlayan zorunlu din dersleri düşünen, sorgulayan, eleştirel nesillerin yetiştirilmesine engel olmak istiyordu. Bugün de AKP iktidarı 4+4+4 ile dindar nesil yaratarak bu projeyi tamamlamaya çalışmaktadır" dedi.

Türkiye'de "terör" suçuyla cezaevlerinde olan insanların sayısı 2004'te 4 bin civarındayken, 2011'de bu sayı iki kat artarak 8 bin olduğunu dile getiren Serdaroğlu, "12 Eylül'de 210 bin kişiye siyasi davalar açılmışken, sadece geçen yıl CMK 250. maddeden Özel Yetkili Mahkemelerde 58 bin 214 kişiye dava açılmıştır. 2001-2011 yılları arasında bu mahkemelerde hapis cezası verilenlerin sayısı 5 kat artmıştır. Peki, kimdir bu 'terörist'ler? Sayıları 10 bini aşan gazeteciler, avukatlar, öğrenciler, Kürt siyasetçiler, çevre aktivistleri, anarşistler, demokratik gösteri hakkını kullananlar, kamu emekçileri, işçiler, demokratlar, sosyalistler ve devrimcilerdir" şeklinde konuştu.

Serdaroğlu, darbeyle hesaplaşmak için piyasacı, emek düşmanı AKP'nin devraldığı bu düzeni ortadan kaldırmaktan başka yol olmadığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

(soL- Haber Merkezi)