DİSK Meclis önünde Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunu’nu protesto etti

DİSK bugün Meclis önünde yaptığı basın açıklamasında Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısını protesto ederek tasarıya karşı mücadeleye devam edeceklerinin mesajını verdi.

DİSK bugün saat 12.30’da TBMM önünde Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısına karşı bir basın açıklaması yaparak AKP’ye “işçi sınıfını bu yasaya sığdıramayacaksınız” dedi.

İşçiler TBMM önünde tepkilerini “sermaye uşağı faşist AKP”, “gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “işçi düşmanı Odalar Birliği”, “yaşasın yasaksız barajsız sendikalar yasası” slogalarıyla ortaya koydular.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, siyasal iktidar ve işverenlerin “sosyal diyalogdan” anladıkları şeyin sermayenin çıkarları için Anayasal eşitlik ilkelerinin ve işçilerin haklarının bir gecede ayaklar altına alınmasından başka bir şey olmadığını belirterek, Çalışma Bakanı’nın yapılan değişikliklerin işveren talebi olduğunu çekinmeden söyleyebildiğine dikkat çekti.

Yapılan değişikliğin bir sosyal sınıfın başka bir sosyal sınıf üzerinde hakimiyet tesis etmek anlamına geldiğini söyleyen Ekici, TBMM’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini dile getirdi. Ekici 12 Eylül’le hesaplaşmak istemeyeceğini vurguladığı AKP’nin 12 Eylül hukukuyla oluşturulan yasaları meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti.

“12 milyon kayıtlı işçinin ancak 2 milyon 700 bini sendikal haklardan faydalanabilecek”
30 ve altı işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan 6 milyon işçinin sendikal güvencesinin kaldırıldığını belirten Ekici, 30 üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde ise 3 milyon 295 bin işçi için toplu sözleşme yapacak sendikanın kalmayacağını ve böylelikle 12 milyon kayıtlı işçinin ancak 2 milyon 700 bininin sendikal haklardan faydalanabileceğini sözlerine ekledi.

“Baraj genel kurulda yüzde 1’den yüzde 3’e çıkartıldı”
Ekici, Komisyondan gelen taslakta yüzde 1 olan barajın dünkü Genel Kurul’da yüzde 3’e çıkarılarak kabul edildiğini belirterek, TBMM’nin TOBB ve TUSKON gibi sermaye örgütlerinin baskısı doğrultusunda karar vermesinin Meclis’in sınıfsal bileşimi konusunu akıllara getirdiğini söyledi.
Daha önce yapılan mutabakatın yok sayılıp, TOBB’a boyun eğildiğini söyleyen Ekici, 9 milyon işçinin en temel hakkının gasp edildiğini belirterek, yapılanı sivil darbe hevesi olarak tanımladı.

Ekici açıklamayı şu sözlerle bitirdi:

“Bu düzenlemelerle sendikaları yok edeceğinizi düşünebilirsiniz. Ama sendikalar yasalarla değil, yasalara rağmen kurulmuş, kendisini kabul ettirmiş yapılardır Yasaları mücadele edenler yapar. Biz bu yasayı değiştireceğiz. İşçi sınıfı bu yasaya sığmayacaktır.

Bir kez daha tekrar ediyoruz ki bu yasanın geçmesine onay verenler, destekleyen ve yasalaştıran, demokrasi ve emek düşmanlığı yapanlar tarih karşısında bir gün hesap verecektir.”

Basın açıklamasın bittikten sonra BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürtçü ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de içinde bulundukları BDP’li vekiller DİSK Genel Başkanı Ekici’nin yanına gelerek desteklerini ilettiler.

“Beklentileri karşılayan bir yasa gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”
Yasaya karşı bundan sonra ne yapacaklarını sorduğumuz DİSK Genel Başkanı Ekici, şunları söyledi:

“Yasa tasarısı gündeme alındığı günden bu yana eylem ve etkinliklerimize devam ediyoruz. Bu yasa tasarısı geçse de biz bu yasanın ülkenin çalışanlarının taleplerine cevap verecek bir yasa olmayacağını tasarı halindeyken de söylüyoruz, yasalaşması halinde de söyleyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü meşru mücadele hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Bundan sonra konfederasyonlar olmasa da o konfederasyona bağlı, tehlikenin farkında olan sendikalarla sokağı da meşrulaştırarak bu ülkenin çalışanlarının beklentilerini karşılayan bir yasa gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

(soL - Ankara)