DİSK Başkanı Çelebi: Sokağa çıkın

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Bölge Temsilciler Kurulu’nda, işçilere ‘sokağa çıkın’ çağrısında bulundu.

DİSK, AKP hükümetinin işçi sınıfı aleyhinde çıkardığı yasalara karşı, sendika başkanları ve işyeri temsilcileriyle yeni eylem planlarını oluşturmak, torba yasa kanunlarını değerlendirmek için Edirne, Konya ve Eskişehir`den sonra dördüncü bölge temsilciler kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Asgari ücrete tepki
“Acil demokrasi” başlıklı toplantıda, torba yasa ve işçi sınıfının yeni dönemde karşılaşacağı sorunlar konuşulup 2011 stratejileri ve eylem planları tartışıldı. Açılış konuşmasında asgari ücret, sendikal hak ve özgürlüklerin yanı sıra torba yasa hakkında hükümete yönelik sert ifadeler kullanan Süleyman Çelebi, şunları söyledi: “Başbakan, ‘dünyanın en iyi 16 ekonomisi arasındayız` diyor ancak açılık sınırının altındaki asgari ücretten bahsetmiyor. Simit kaç para? En pahalı sütü, eti, şekeri ve benzini biz tüketiyoruz. 12 milyon 400 bin kişi yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Asgari ücretin insan onuruna yakışan düzeye yani açlık sınırının üstüne çıkmasını istiyoruz. Komisyonda 5 işveren, 5 hükümet ve 5 Türk İş temsilcisi var. Aslında, ücretlerimizi sermaye belirliyor.’’

Çalışma hayatının sorunları
Çelebi, çalışma hayatıyla ilgili çeşitli başlıklara da değinerek, şunları kaydetti: "Çalışma süresi 7,5 saat, ama insanlar 13-14 saat çalıştırılıyor, Bunun için mücadele vermeliyiz. İşsizliğin yarattığı ve (bu ücrete daha çok çalışacak insan var) tehdidiyle korku düzeni kuruyorlar. Kriz, bazılarına teğet geçti. 500 büyük sanayi kuruluşunun yüzde 83’ü karlarını katladı. Dolar milyarderi sayısı 13’ten 28’e yükseldi. Ama, bizi delip geçmiştir. İşsizlik Sigortası Fonunda 59 milyar TL birikti, bunun 14,5 milyar TL’si harcandı. İşsizlik için 3,5 milyar TL, gerisi sermayeye, yola ve GAP’a aktarıldı. 5 milyon işsize ise para verilmedi. Sadaka toplumu haline getirildik."

Sokağa çıkılacak
Sendikal hak ve özgürlükler konusunda aşılması gereken sıkıntılar olduğunu anlatan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta yüzde 10 baraj ve noter şartı kaldırılmalı. Torba yasa çağrı üzerine çalışma düzenini getiriyor. Bizi asgari ücrete mahkum edecekler. Türk İş ve Hak İş gibi suskun kalamayız. TES-İŞ kongresinde işçilerin 16-18 saat çalıştığı sözlerini duyup da tepki göstermeyen sendikal anlayışa yazıklar olsun. İktidardan beslenenler iktidara karşı ses çıkartamazlar. Emekçi sınıfına ihanet ediyorlar. 12 Eylül yasalarıyla noter zorunluluğu nedeniyle 30 milyon TL bugüne kadar noterlere para vermişiz. Bu kalkarsa daha fazla örgütlenme ve eğitim çalışmaları yaparız. Çarık artık ayağı sıkmıştır. Herkes DİSK’in büyümesi için el ele vermeliler. İşverenlerin oyununu, örgütlü gücümüzle sokağa çıkarak bozacağız."

Toplantıya, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Bank-Sen Genel Başkanı Önder Atay, Lastik-İş Genel Sekreteri Nuri Serim, DİSK`e bağlı sendikaların şube başkanı, işyeri temsilcisi ve yöneticileri katıldı.

(soL-Kocaeli)