DİSK-AR: 'Asgari ücretli yeni yılda 44 ekmek daha az alacak'

AKP hükümetinin "10 yıl boyunca çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" demesine karşın emekçiler yine sefalete mahkum edildi. DİSK-AR’ın raporuna göre, yeni asgari ücretle emekçiler 44 ekmek daha az alabilecek, yüzde 8 daha az elektrik, yüzde 14 daha az doğal gaz kullanabilecek, 5 sefer daha az metro kullanabilecek.

“Tek adam” Başbakan Erdoğan’ın fermanıyla yüzde 4,1+ 4,4 olarak bahşedilen asgari ücret yine emekçileri ve ailelerini açlık ve sefalete mahkûm etti. “Yeni Asgari Ücret ile Alım Gücü Raporu”nu yayınlayan DİSK-AR, asgari ücretle geçinmek zorunda olan emekçilerin yeni yıla 44 ekmek kayıpla girdiğine dikkat çekti.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik” demesine karşın Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR, asgari ücretlinin düştüğü sefaleti gözler önüne serdi.

DİSK-AR’ın TÜİK Madde Fiyatları, TÜFE Endeksi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, asgari ücrete yapılan aylık 34 TL’lik zam ile yalnızca 76 gram beyaz peynir, 184 gram nohut, 93 gram zeytin alınabiliyor. Günlük artış ile alınabilecek dana eti miktarı ise 47 gram. 4 kişilik bir ailede öğün başına düşen miktarlar bu değerlerin 12’de 1’i düzeyinde.

Günlük 1,13 TL’lik zama tekabül eden 34 liralık artışla alınabilecek pirinç miktarı 265 gram, bebek maması miktarı 21 gram, ekmek miktarı 442 gram, makarna miktarı 490 gramda kalıyor.

Eğer asgari ücretli, aldığı zamla et almaya kalkarsa, günlük 47 gram dana eti ya da 168 gram tavuk etinden birini seçmek durumunda. Eğer tercihini süt ve süt ürünlerinden yana kullanacaksa o zaman ya yarım kilo süt, ya 76 gram beyaz peynir alacak. Yoksulun en çok tüketebildiği kuru bakliyat açısından da tablo pek parlak değil. 217 gram kuru fasulye ya da 184 gram nohut asgari ücret zammının günlük karşılığı ile alınabilecek gıda ürünleri. Zamla alınabilecek bebek bezi adedi ise yalnızca 3.

Emekçiler enflasyonun altında ezildi
DİSK-AR’ın raporuna göre, Bakan Çelik’in “asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik” demesine karşın, asgari ücretli 2013 yılının Ocak ayında 2012 yılının Ocak ayına göre 44 ekmek daha az alabilecek, yüzde 8 daha az elektrik, yüzde 14 daha az doğal gaz kullanabilecek, yüzde 5 daha az kömür, yüzde 9 daha az odun alabilecek, 13 sefer daha az banliyö treni, 5 sefer daha az metro kullanabilecek.

Asgari ücretli ev kirasını ödemek için 157 saat çalışmalı
DİSK-AR yaptığı araştırmada, asgari geçim indirimi dahil ocak zammı ile net 773,98 TL olacak olan asgari ücretle, TÜİK Madde fiyatları üzerinden hangi mal için kaç saat çalışılması gerektiğini de ortaya koydu.

Buna göre asgari ücretli, 539 TL’lik ortalama kira giderini karşılamak için 157 saat çalışmak zorunda. Bu toplam çalışma süresinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Asgari ücretli 1 kilo pirinç için 1 saat 15 dakika, bebek maması için 16 saat ter akıtmak durumunda iken, 1 kilo et için çalışılması gereken süre ise 7 saat.

Çocuğu varsa 463 TL’lik kreş parasını 19 günlük çalışmasıyla zar zor karşılayabiliyor. Bir buzdolabı için çalışılması gereken süre, başka harcama yapmaksızın 327 saate denk geliyor. Erkek ayakkabısı için 35, kadın ayakkabısı için 23, çocuk ayakkabısı için 14 saat çalışılması şart.

Asgari ücretli 1 kilo beyaz peynir için 4 saat, ayçiçek yağı için 2 saat çalışmak zorunda. Bununla birlikte 15 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında 1 çorap alabiliyor.
Ev eşyası almak için de yoğun bir çalışma gerekiyor. 1 masa 1 sandalye almak için asgari ücretlinin başka hiçbir şey almaksızın 24 saat, yaklaşık 3 gün çalışması gerekiyor. Bunun yanında, kanepe için 175 saat, yastık için 5 saat, yorgan için 24 saat çalışılmalı. Bu süre, çamaşır makinesi için 285 saat, ütü için 36 saat, sinemaya gitmek için 3 saat.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli”
Asgari ücretin, sefalet ücreti durumunda olduğunu belirten DİSK-AR, işçi statüsünde çalışan nüfusun önemli bir kısmını oluşturan asgari ücretlilerin maaş düzeyinin aynı zamanda halkın refah düzeyini temsil ettiğine dikkat çekti. Buna karşın asgari ücrete yapılan artışlar komik düzeyde olduğunu kaydeden DİSK-AR, anti demokratik yapıya sahip olan asgari ücret tespit komisyonu lağvedilmeli, asgari ücret toplu pazarlık süreçleri ile belirlenmesi talebini bir kez daha dile getirdi.

(soL- Haber Merkezi)