DİSK: 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz

DİSK, bir açıklama yaparak bu sene de 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak kararlılığında olduklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı. Ekonomik kriz, yerel seçim sonuçları ve 1 Mayıs gündemiyle yapılan toplantıdan, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması kararı çıktı.

1 Mayıs'ların halen bir tabu ve gerginlik kaynağı olarak toplumsal hayattaki yerini koruduğunun kaydedildiği bildirgede, "2008 1 Mayıs'ında hükümetin yürüttüğü antidemokratik ve yasaklı tutumla, 1977 yılında yapılanların güncel başka bir varyasyonu olarak işçi sınıfının önüne konulmak istenmiştir. Konfederasyonlarımızın ve 1 Mayıs katılımcılarının kararlı, sağduyulu ve sorumlu yaklaşımı sonucunda, bu uygulama ulusal ve uluslararası kamuoyunca titizlikle değerlendirilmiştir. 1 Mayıs çalışanların bayramı kabul edilerek, tatil günü olarak hemen yasalaşmalıdır. 1 Mayıs 1977'de yaşanan katliamın aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu kurulması taleplerimizi yinelemekteyiz" denildi.

Bildirgede, hükümetin aldığı "sermayenin çıkarları doğrultusunda ve işçi sınıfı açısından hiçbir karşılığı olmayan" önlemlerin krize çare olmadığının altı çizilerek, "resmi verilere göre Aralık 2008'de işsiz sayısına yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi eklenerek, Resmi işsiz sayısı 3 milyon 274 bin kişiye, resmi işsizlik oranı ise yüzde 13,6'ya ulaşmıştır. Bu, son 20 yılın en yüksek işsizlik oranıdır" denildi.