Çelik'ten kıdem tazminatı açıklaması: 'Israr etmeyeceğiz'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatıyla ilgili taraflarla son kez bir araya geleceğiz. Uzlaşma sağlanamazsa gündemden kalkacak, hükümet olarak bu konuda ısrarımız olmayacak" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, kıdem tazmitayla ilgili, "Sosyal taraflarla, üçlü danışma çerçevesinde uzlaşma sağlanamayan konuları biz Meclis'e getirmedik. Bu konuda da son kez bir araya geleceğiz. Burada bir uzlaşma sağlanırsa bu konu Meclis'in gündemine gelecek, eğer sağlanmazsa sizlerin de talebi doğrultusunda gündemden kalkacak" dedi.

Çelik, taraflar uzlaşma sağlayamazsa hükümet olarak bu konuda ısrarlarının olmayacağını belirterek, "Çünkü diğer yasalarda da ısrarımız olmadı. Hep uzlaşmadan yana olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Faruk Çelik, dünyada fiili olarak emekliliğin 60-65 yaş olarak uygulandığını, bu nedenle Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını belirterek, "Türkiye'de tekrar erken emeklilik diye bir şeyi konuşmamız doğru değil" dedi.

Emekçiler bugün de Eskişehir sokaklarındaydı

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde tüm Türkiye'de eylemler yapılıyordu. #Direnİşçi sloganıyla yapılan eylemler bugün Eskişehir'de yapılan basın açıklamasıyla devam etti. Atatürk Lisesi önünden Adalar Migros’a kadar yapılan yürüyüş, yapılan basın açıklamasının ardından sonlandırıldı. Eyleme katılanlar arasında KESK, BMİS, Emekli-SEN, TKP, ÖDP, EHP, İP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve HDP bulunuyor.

Kıdem tazminatının fona devredilmesi ve bu yolla gasp edilmesine karşı, DİSK’in eylemleri yaklaşık 1 aydır devam ediyor. DİSK adına basın açıklamasını yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, konuşmasının başında şu sözlere yer verdi: “Önceki gün Hatay’daydım. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesini ziyaret ettim. Diğer direniş şehitlerinin aileleriyle de görüştüm. Benden size, gencecik yavrularına sahip çıkan Eskişehirlilere selamlarını iletmemi istediler. Kendilerini bundan sonra ki dava günlerinde yalnız bırakmamanızı istiyorlar.”

Kani Beko açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kıdem tazminatının gaspına karşı DİSK’li işçi bir Direnİşçi’dir.

Binlerce Direnişçinin bir aydır sokaklarda haykırdıklarını bir kere daha hatırlatmak isterim.

Açıkça söylüyoruz: Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı hakkının yok edilmesidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde, kıdem tazminatının güvence boyutu ortadan kalkacaktır. Patronlar için işçi çıkartmak maliyetsiz hale gelecektir.

Kıdem tazminatının fona devri yağma demektir. Bugüne kadar fon adı altında bizden toplanan paraların akıbeti bellidir.

Öte yandan öngörülen yeni sistemde, kıdem tazminatının en az yarı yarıya azaltılması planlanmaktadır.

Biz buna tepki gösterince de basın çeşitli taslaklar sızdırılmaktadır. Patronların ödediği primin üstünü devlet tamamlasın denmektedir. Ya da bu primler İşsizlik Fonu’ndan tamamlansın gibi öneriler hava da uçuşmaktadır.

Siz çocuk mu kandırıyorsunuz? İşsizlik Fonu’nda ve devletin topladığı vergilerde işçilerin de parası vardır. İşçinin kıdem tazminatını işçiye ödetmek nasıl bir zihniyetin ürünüdür?

Söylediğimiz basittir, açıktır, nettir. Biz işten işçi çıkarma maliyetlerini düşüren hiçbir taslağı kabul etmiyoruz. Biz DİSK olarak bu taslakları çöpe atmakla mükellefiz!

Hep tekrar ettik, yine edelim: Biz kıdem tazminatlarını kurda/kuşa , açgözlülere yedirmeyeceğiz."