Çelebi'ye 1 Mayıs davasında beraat

1 Mayıs 2007'de Taksim Meydanı'nda kutlama çağrısı yapmaktan yargılanan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi beraat etti.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi 2007 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de yapma çağrısında bulunduğu için yargılandığı davada beraat etti. Çelebi "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttığı" iddiasıyla 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

Şişli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmada yazılı savunma yapan Süleyman Çelebi "Biz Konfederasyon olarak, kimseyi suç işlemeye davet etmedik, suça teşvik etmedik. Biz, gerek İstanbul Valiliği'ne gerekse de kamuoyuna, anayasa ve uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere hukuktan kaynaklanan demokratik haklarımızı hatırlatıp, bu hakları kullanacağımızı ifade ettik" dedi. Taksim Meydanı'nın işçilere yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini belirten Çelebi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının anayasaya, uluslararası sözleşmelere göre kullanılması gerektiğini ifade etmenin suç olmadığını kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Çakırtaş esas hakkındaki mütalaasında suçun unsurları oluşmadığından Çelebi'nin beraatına karar verilmesini talep etti. Son sözü sorulan Süleyman Çelebi, "Biz suç işlemedik. Yasal görevlerimizi yapmaya çalıştık" dedi. Mahkeme heyeti, Çelebi'nin beraatına karar verdi.

Duruşma sonrasında açıklama yapan Çelebi mahkeme kararı için "2007 1 Mayıs'ının kutlanması konusunda ortaya koyduğumuz iradenin ne kadar haklı olduğunun göstergesidir. 2008'de karşılaştığımız uygulamanın da ne kadar yanlış olduğunun bir sonucudur bu karar" dedi.