Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Çeber davasında gelişmeler "işkence" diyor

Engin Çeber davasının bugünkü duruşmasında 60 sanığın yargılanmasına devam edildi. Engin Çeber'in işkence gördüğü tanık ifadeleriyle netleşirken, avukat Taylan Tanay duruşmada sona yaklaşıldığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 16.11.2009 , 18:50 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Bir yılı aşkın bir süredir devam eden ve Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde işkence sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanıklar Murat Çise, Nihat Kızılkaya, Sami Ergazi, Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın ve Yavuz Uzun ile 10 tutuksuz sanık katıldı. Çeber'in dostlerı ve yakınları, pankart ve dövizlerle bulundukları Adliye önünde basın açıklaması adalet istemiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çeber sistematik bir şekilde işkence görmüş
Duruşmada dinlenilen tanıklardan Murat Gevrek, B8 koğuşuna getirilen Çeber'in durumunun kötü olduğunu, karantinada üzerine bulaşık suyu döküldüğünü söylediğini ifade ederek, "Olay günü ben yukarı çıkmadım. Tekme tokatla dövdüler. Bayıldığı için zile bastık, gardiyan geldi. "Sara hastasıdır, soğan koklatın" dedi. Ayılmayınca revire götürdük. Doktor, "bu beyin travması geçiriyor", yanındaki de "bu ölmüş" dedi. Biz de Çeber'i alıp cezaevinin giriş kapısına kadar götürdük" ifadesinde bulundu.

Vicdan azabı çekmek istememişler...
Olaydan sonra koğuşta, cezaevindeki görevliler tarafından genel bir konuşmanın yapıldığını, Çeber'in zaten cezaevine geldiğinde durumunun kötü olduğunun ve olayın gardiyanlarla alakasının olmadığının söylendiğini belirten Gıyasettin sanık Şakiroğlu, "Psikolojimiz bozuldu. Gözümüzün önünde insan öldürüldü. Sonra 'herkes gördüğünü anlatsın' dedik. Vicdan azabı çekmek istemiyordum" dedi.

Şakiroğlu, duruşma salonunda teşhis ettiği sanıklardan infaz koruma memuru Fuat Karaosmanoğlu'nun da sayıma kalkmayanın şiddet göreceğini söylediğini ileri sürdü. Şakiroğlu da koğuşa gelince üstü ıslak olan Çeber'in, kafasında da kesik ve darp izleri olduğunu söyledi. Sanık Şakiroğlu "Durumu kötüydü. Olay günü sayıma çıkmayınca gardiyanlar kalabalık geldi. Selahattin Apaydın ve bir kişi daha üzerine yürüdü. Selahattin ensesine bayağı vuruyordu. İlk vurmaya başladıklarında herkes aşağıdaydı. Zaten 5-6 dakika sürdü dayak. Vurmanın etkisiyle kafasını duvara ve demire çarptı" şeklinde konuştu.

Karantinada dayak
Tanık İbrahim Kılıç da koğuşa gelen Çeber'in polislerin kendisini dövdüğünü söylediğini anlatarak, sayım vermediği için olaydan bir gün önce Çeber'e 2-3 tokat atıldığını kaydetti. Kılıç, ertesi gün 10 kişinin geldiğini, birkaç kişinin Çeber'i dövmeye başladığını ve kafasını duvara vurduklarını savundu.

Çeber ile cezaevinin karantina koğuşunda olduğunu söyleyen Cem Çelebi de durumu kötü olan Çeber'in bacaklarına gardiyanların kapı demiriyle vurduğunu gördüğünü söyledi.

Çelebi, "Buradaki arkadaşlar kurban seçildi. Engin ile konuştuğumda, polisin ve jandarmanın da dövdüğünü söyledi. Kendisi sürekli kafasını tutuyordu. Polisin, askerlerin ve gardiyanların kafasına vurduğunu söylüyordu" diye konuştu.

Müdahil avukatlar disiplin soruşturmasının tamamını istedi
Tanıkların dinlenmesinin ardından söz alan müdahil avukatlarından Taylan Tanay da İçişleri Bakanlığı tarafından sanık 13 polis memuru hakkında sürdürülen disiplin soruşturmasına ilişkin evrakların gönderilmesini istedi. Yine dosyada olan Adalet Bakanlığı müfettişlerinin infaz koruma memurlarıyla ilgili raporun da sadece sonuç kısmının gönderildiğini ifade eden Tanay, müfettişler tarafından alınan tanık beyanlarının da gönderilmesini talep etti.

"Tutuksuz yargılananlar tutuklanmalı"
Bu raporda tutuksuz yargılananların da aralarında bulunduğu bazı sanıkların devlet memurluğu görevinden çıkarılması yönünde tespitlerde bulunulduğunu anımsatan Tanay, tutuksuz yargılanan bu sanıkların tutuklanması gerektiğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, dinlenilmeyen tanıklar Fahrettin Demir, Aşkıner Koçak, Gazi Arı ve Hacı Koçak'ın duruşmada hazır edilmesine karar vererek, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet savcılığına gönderilmesini kararlaştırdı. Müdahil avukatlarına da esas hakkındaki görüşlerini bildirmeleri için süre verilmesini hükme bağlayan mahkeme heyeti, İçişleri Bakanlığına da yazı yazılarak polisler hakkındaki disiplin soruşturmasına ilişkin evrakların gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Mahkeme başladığı sırada Halk Cephesi, Çeberin yakınları ve arkadaşları Engin Çeber'i katledenlere karşı adaletin yerini bulması için eylem gerçekleştirdi. Eylemde, “Ferhat’ı vuranlar, Engin’i katledenler cezalandırılsın. Adelet istiyoruz / Halk Cephesi” pankartı ve Engin Çeber’in resminin yer aldığı “Özür değil adalet istiyoruz” dövizleri taşındı.Halk Cephesi adına okunan basın açıklamasında, AKP iktidarının Çeber katilamını öncelikle örtbas etmeye çalıştığını, edemeyince “özür diliyorum” açıklaması yaptığını ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün yine suçluların yakasına yapışmak için buradayız. Suç olan, yasal haklarını kullanan insanların, keyfi gerekçelerle, gözaltına alınmaları, işkenceden geçirilmeleri ve tutuklanmalardır. Suç olan Engin’in öldürülmesidir. Adalet istiyoruz. Ferhat’ı vuran polislerin tutuklanmasını, Engin’i katledenlerin cezalandırılmasını istiyoruz.”

Eylemde, “Ferhat’ı vuranlar Engin’i katledenler cezalandırılsın!”, “Adalet istiyoruz!”, “Engin Çeber ölümsüzdür!”, “Engin’in katili AKP iktidarıdır!”, “İşkence yapmak şerefsizliktir!” sloganları atıldı.

Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından, olayda sorumluluğu bulunduğu öne sürülen 39 infaz koruma memuru, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma ile bir doktor hakkında dava açılmıştı.

( soL - Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.