Çapa’da öğrenciler “sağlıkta dönüşüme hayır” dedi

Tıp fakültesi öğrencileri “sermayenin değil halkın doktoruyuz” sloganlarıyla yaptıkları bir yürüyüşle sağlıkta yaşanan dönüşümü protesto ettiler.

soL (İSTANBUL) İstanbul Tıp Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler, kontenjanların iki katına çıkarılmasına ve sağlıkta dönüşüm yasalarına karşı dün eylemdeydi. TTB ve SES üyesi emekçilerle bazı hasta yakınlarınında destek verdiği eylemde, öğrenciler topladıkları 550 dilekçeyi dekanlığa verdiler.

Çapa'da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi'nde okuyan öğrenciler, Pazartesi gününden bu yana kontenjanların artırılmasına karşın ilişkin dilekçe toplamaya başlamış, okul bahçesinde bir de forum düzenlemişlerdi. Akedemisyenlerin de katıldığı forumda "tam gün yasası", "kamu hastaneleri birliği yasası", "performansa dayalı ücretlendirme" gibi yasaların içeriği tartışılmış, yoğun ilginin gözlendiği forumda söz alan öğrenciler eğitim sırasında ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını dile getirmişlerdi.

Dün de öğle arasında bahçede toplanan öğrenciler "Kontenjan çok altyapı yok, sağlıkta dönüşüme hayır" pankartı açarak toplanılan dilekçeleri dekanlığa teslim etmek üzere bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş boyunca "işsiz doktor olmayacağız", "kontenjan çok altyapı yok", "'herkese eşit parasız sağlık" gibi dövizler taşıyan öğrenciler, "sermayenin değil halkın doktoruyuz", "AKP sağlığa zararlıdır" sloganları attılar. Yaklaşık 150 öğrencinin yaptığı eyleme TTB ve SES üyesi emekçiler ile bazı hasta yakınları da destek verdiler.

"Geleceğin hekimleri olarak kaygılıyız"
Daha sonra dekanlık önünde bir basın açıklaması yapan öğrenciler, sağlık ve eğitim alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin geleceğin hekimleri olarak kendilerini kaygılandırdığını vurguladılar. "Sağlıkta Dönüşüm" adı verilen SSGSS, aile hekimliği, Kamu Hastane Birlikleri gibi uygulamalarla halkın sağlığına kasteden hükümetin son alarak tıp eğitimine göz diktiğini kaydeden öğrenciler sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki sağlık politikalarını özel hastane patronları, ilaç firmaları ve TUS dersanelerinin çıkarlarına göre belirleyen anlayış şimdi de özel hastanelerde ucuza çalışacak hekim yetiştirmek için düğmeye bastı. Okullarımıza ve hastanelerimize gözle görülür hiçbir yatırım yapmayan hükümet Türkiye'nin doktor ortalamasının OECD ortalamasını yakalayamamasından dem vururken sağlığa ayrılan payın OECD ortalamasının altıda biri olduğunu gizlemeye çalışmaktadır."

Tıp fakültesi öğrencileri yaptıkları açıklamada, altyapının içler acısı olduğu fakültelerinde Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün kontenjanı 2013 yılına kadar 800'e çıkaracağının söylendiğini belirtirlerken, "Tüm bu gelişmeler yaşanırken yetkililer kendilerini halka sağlık hizmeti sunuyormuş gibi göstermeye çalışmakta. Ancak asıl amacın sağlığı piyasa kurallarına göre işleyen bir alan olarak örgütlemek hastaneleri ve tıp fakültelerini de buna göre tekrar yapılandırmaktır" sözlerine yer verdiler.

Geleceğin hekimleri olarak yaşanan sürece tepkili olduklarını ifade eden öğrenciler taleplerini de şöyle sıraladılar: "Kontenjanlar arttırılmasın Sağlıkta dönüşüm yasaları geri çekilsin Herkese eşit parasız nitelikli sağlık hizmeti sunulsun."

Öğrenciler dekanlık önünde yaptıkları açıklamanın ardından toplanan yaklaşık 550 dilekçeyi dekanlığa iletti.