Cam işçisi patronun teklifine 'hayır' dedi

“Milli güvenlik” gerekçesiyle grevleri ertelenen cam işçileri, patronun yapmış olduğu sözleşme teklifi için Kristal-İş'in kararıyla bugün bir referanduma gittiler. Oylama sonucunda teklif işçi tarafından reddedildi.<strong></strong>

“Milli güvenlik” gerekçesiyle grevleri ertelenen cam işçileri, patronun yapmış olduğu sözleşme teklifi için Kristal-İş'in kararıyla bugün bir referanduma gittiler. Oylama sonucunda teklif işçi tarafından reddedildi.

Hükümetin “milli güvenlik” gerekçesiyle 8. gününde grevini ertelediği cam işçileri, Şişecam işvereni tarafından sunulan sözleşme teklifini oyladı. Bugün yapılan oylamada işçiler, teklife “hayır” dediler. Oylamayı yaklaşık bin işçinin boykot etmesi ve oylama sonucunda “hayır” çıkması işçinin işverenin yanısıra örgütlü sendika Kristal-İş'e tepkisi olarak da değerlendiriliyor.

Şişecam grevinin 60 günlük erteleme süresi dün (26 Ağustos 2014) itibariyle dolmuştu. Kristal-İş'in Danıştay’a açtığı yürütmeyi durdurma talebi reddedildiği için 60 günlük sürenin tamamlanmasıyla birlikte taraflar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda yasa gereği uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu tarafından çözülüyor.
Ancak 60 günlük sürenin son gününde (26 Ağustos 2014) işverenle gerçekleştirilen görüşmede, işveren yeni bir teklif yaptı.

Kristal-İş oylama yapmaya karar verdi
Sözleşme sürecindeki uyuşmazlığın Yüksek Hakem Kurulu'na intikal etmesinden hemen önce işverenin teklif yapması dikkat çekti. Daha dikkat çekici olan ise söz konusu teklifin Kristal-İş Sendikası tarafından cam işçilerinin oyuna sunulması oldu.
Kristal-İş sendikalarda çok rastlanmayan bir uygulamaya imza atarak işveren tarafından sunulan teklif üzerinden bir sendikal politika geliştirmek yerine teklifi işçiye sorma yoluna gitti.

Oylamada 'Hayır' diyen işçi tepkili
Referandumu bine yakın işçinin boykot etmesi ve oy kullananların çoğunun teklifi reddetmesi, işverenin teklifi kadar Kristal-İş'in sözleşme teklifini oylamaya götürmesinin de tepkiyle karşılandığını gösteriyor.
İşçiler imzalanacak sözleşmede, grev sırasında işten çıkarılan iki arkadaşlarının işe geri alınması maddesinin de yer almasını talep ediyorlardı.
Ancak işveren tarafından sunulan teklifte bu şart karşılanmıyordu, ayrıca işveren bugüne kadar imzalandığı üzere iki yıllık değil üç yıllık bir teklif sunmuştu.

Grev 'milli güvenlik' gerekçesiyle ertelenmişti
Şişecam'ın 10 ayrı fabrikasında 5 bin 800 işçiyi kapsayacak 24. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 20 Haziran 2014 tarihinde greve çıkılmıştı.

Grev 8. gününde “milli güvenlik” gerekçesi ile erteleme adı altında yasaklandı. Cam işçisinin grev hakkı elinden alındı.