Büşra Hoca'ya üniversitelilerden doğum günü hediyesi

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler, üniversite çalışanları ve öğrenciler geçtiğimiz günlerde tutuklanan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın doğum gününde yaşanan baskı rejimine karşı neler yapılabileceğini konuşmak için toplandılar.

İstanbul’un çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri, asistanlar, üniversite çalışanları ve öğrenciler KCK operasyonu kapsamında tutuklanan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve muhalefet odaklarına karşı yürütülen operasyonlarda yaşanan tutuklamalar için neler yapılacağını konuştular. Ersanlı’nın doğum gününe denk gelen etkinlikte, toplantıya katılanlar Ersanlı’ya ulaştırılmak üzere kartlara çeşitli mesajlar yazdılar.

Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, geçtiğimiz günlerde üniversite bileşenlerine yönelik bir mektup yayınlamış, Eğitim Sen üyesi Ersanlı’nın da doğum gününe denk gelen 30 Kasım gününde Türkiye’de yaşanan tutuklama süreçlerine ilişkin üniversite cephesinden nelerin yapılabileceğinin tartışılacağı bir toplantı çağrısı yapmıştı.

Yapılan çağrıda, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin kaygı ile izlendiği belirtilerek “Mevcut siyasi iktidarın, ‘tekçi’ bir rejimi adım adım inşa ettiğine dair kaygılar giderek yoğunlaşmakta. Kanun hükmünde kararnamelerle en basit demokratik mekanizmalardan azade kılınan düzenlemelerden, giderek pervasızlaşan tutuklama süreçlerine kadar bir dizi uygulama, ülkede boğucu bir hava yaratmakta. ‘Eski rejimi’ tasfiye edenler ‘yeni rejimin’ yeni ceberutları olarak karşımıza dikilmekte” ifadelerine yer verilmişti. Yayınlanan mektupta, “hiçbir sağlam ve tutarlı gerekçeye yaslanmadan gerçekleştirilen ve insanları en iyi ihtimalle altı aylığına içeride tutmaya yarayan gayrı-meşru tutuklamalar serisinin bir kez daha üniversitelere, düşün dünyasına” uzandığı kaydedilmiş ve Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu’nun tutuklamalarına dikkat çekilmişti.

“Akademinin onurunu korumak için”
Ülkede siyasi iktidara muhalif olanların, salt farklı politik düşüncelere sahip oldukları için çeşitli yargı süreçlerinde haklarında hüküm verilmeden cezalandırıldığının kaydedildiği mektupta, “Üniversitelerin bilim ve düşün emekçileri yaşanan bu faşizan döneme karşı durursa bu hem akademinin onurunu koruyacak hem de topluma da yaşanan sürece karşı koymak noktasında daha fazla cesaret verecektir” ifadelerine yer verilmişti. Bu mektupla birlikte çağrı yapılan üniversite bileşenleri dün akşam Bağlam Yayınları’nın Beyoğlu’nda bulunan toplantı salonunda biraraya geldi.

Toplantının açılışında konuşan Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça, Türkiye’nin tüm muhaliflerinin susturulmaya çalışıldığı bir dönemde, bunun tutuklananların yanında dışarda olanların üzerinde de büyük bir baskı yarattığına dikkat çekerek, bu süreçte akademi ve bilim dünyasının birlikte mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Toplantının Ersanlı’nın doğum gününe denk gelmesi sebebiyle, slaytlarla Ersanlı’nın fotoğrafları yansıtılır ve doğum günü kutlanırken, Akça bu sürecin uzun bir süreç olduğunu hukuksuzluğun ve adaletsizliğin sürekli gündemde tutulması gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

Ersanlı için doğum günü kartları
Akça’nın yaptığı kısa açılış konuşmasından sonra söz toplantıya çeşitli üniversitelerinden katılan üniversite emekçilerine bırakılırken, salonda önümüzdeki dönemde gerek Ersanlı özelinde gerekse de yaşanan baskı ortamına karşı nasıl mücadele edilebileceğine ilişkin öneriler tartışıldı. Başta Marmara Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde yapılabilecek panellerden eylemliliklere ilişkin önerilerin paylaşıldığı toplantıda önümüzdeki dönemde akademide karşı bir duruşun örgütlenmesi için herkese çok iş düştüğü vurgulandı.

Toplantı doğum günü olması sebebiyle katılımcıların Ersanlı’ya kart yazmalarıyla tamamlandı.

(soL - İstanbul)