Bugün ülkede grev var! Ankara'da grevcilere polis saldırısı, Rize'de linç girişimi (Güncelleme 01:15)

AKP faşizmine karşı halkın biriken öfkesinin direnişe dönüşmesine sessiz kalmayan binlerce emekçi tüm yurtta bugün meydanlarda.

Güncelleme 03:15 Gezi Parkı olaylarıyla başlayan ve tüm ülkeye yayılan direnişlere destek veren Altındağ halkı, hava muhalefetine rağmen, eylemlerinin 3. gününü geride bıraktı. 5 Haziran günü saat 22:00'da, Babür Caddesi'ndeki Altındağ Tiyatrosu'nun önünde başlayan eylem, "Hükümet istifa", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Diktatör istifa", "Halk burada, Tayyip nerede?" sloganlarıyla devam etti. Örnek Mahallesi ve Çin Çin sakinlerinin katılımıyla büyüyen kalabalık, Babür Caddesi'nden Örnek son durağa kadar yürüdü. Örnek son durakta 3 Haziran'da Antakya'daki destek eyleminde öldürülen Abdullah Cömert için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından tekrar yürüyüşe geçen Altındağ halkı, eylemin başlangıç noktası olan Altındağ Tiyatrosunun önüne geldiler. Burada konuşma yapan mahalle sakinleri adına konuşan Çağrı Boydaş, "Bizler, haklı davamızda direnirken, başbakan yurt dışına gitmiştir. Halktan kaçamazsınız. Bizler her gece burada, sokaklardayız. Anamızı, babamızı, ailemizi de alıp geliyoruz." dedi. Direnişçilere destek veren Altındağ sakini yüzlerce kişi, desteklerinin süreceğinin sözünü vererek, eylemlerine son verdiler. Güncelleme 01:15 Bugün KESK'in 5 haziranda yapacağını duyurduğu uyarı grevi, DİSK'in de iş brakmasıyla Taksim Gezi parkı mücadelesini de gündemine alarak başladı. Saat 11.00'de Aydın Kanza parkında toplanan KESK ve DİSK üyeleri, Antalya'daki parti ve örgütlerin de katılımıyla Cumhuriyet Meydan'ına dek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Alanda yapılan konuşmalar sonrası oturma eylemi yapıldı. Akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı yine kalabalıktı. TKP, Halkevleri, Kadın Dayanışma Platformu, TGB alanda yerlerini almıştı. Dünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı'nda çadırlar kurulmaya başladı. Alanda ''hükümet istifa'', ''Tayyip İstifa'', '' Faşizme Karşı Omuz Omuza'', ''Çapulcular Burada Tayyip Nerede'', ''Bu Halk Sana Boyun Eğmez'' sloganları atıldı. TKP üyeleri daha önceki günlerde olduğu gibi şehirde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Antalya halkı yürüyüşe alkışlarla ve katılımla destek oldular. Konfederasyonumuzun kamu emekçilerinin haklarına yönelik saldırılarına karşı 5 Haziran'da yapacağını açıkladığı "UYARI GREVİ", "Taksim Gezi Parkı"nın ranta açılmasına karşı başlatılan eylemlere yönelik polisin vahşice saldırısıyla başlayan ve tüm ülke geneline yayılan halk gösterileriyle birleştirilerek 4 Haziran tarihinden itibaren kamuya ait tüm işyerlerinde başladı.


Güncelleme 01:02 Polis şiddetini, eylemleri itibarsızlaştırmaya ve psikolojik baskı yaratmaya yönelik söylemleri ve anaakım medyanın kayıtsızlığını kınayan akademisyenler, “Bizler, insanlığın ortak mirası olan bilime katkıda bulunmak için dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan bireyler olarak mesafe tanımaksızın özgür aklın ve özgür iradenin ışığında, demokratik taleplerini dile getiren herkese uzaklardan selam gönderiyoruz. Unutmayın ki, bu direnişte biz de varız!” dediler. Akademisyenler, destek mesajları ile çektirdikleri fotoğraflarını bir albümde paylaşarak bulundukları kentlerden selam yolladılar.


Güncelleme 00:39 Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde Taksim Gezi Parkı direnişine destek ve polis şiddetine tepki için yapılan eyleme halk coşku ile katıldı. Esnafın ve yaşlı vatandaşların da alkışlarla desteklediği yürüyüş AKP ilçe merkezinin önündeki Atatürk heykeline kadar ilerledi. Demokrasi Platformu temsilcisi tarafından yapılan basın açıklaması ile hükümetin baskıcı politikaları protesto edildi, Gezi Parkı'nın halka ait olduğu tekrarlandı. Polis güvenlik önlemleri alıp video çekerken hükümet yanlısı bir grup provokatör eylem yapan halk üzerine yumurta atıp olay çıkartmak üzere harekete geçti. Eylemi organize eden öğrencilerden bir kaçı tarafından fark edilen bu hareketlilik bazı aracılarla polise bildirildi. Polis aldığı güvenlik önlemleriyle bu provokasyonu engelledi. Yapılan basın açıklamasının ardından coşkuyla yürüyüş yapan halk dağıldı.


Güncelleme 00:25 Ankara Kennedy Caddesi'nde polis saldırısı.


Güncelleme 00:20 Polis Tunus caddesi civarında biber gazı, iki TOMA ve iki akreple saldırıya başladı.


Güncelleme 00:09 İzmir Gündoğdu Meydanı'nda sendikalar halkında büyük katılımı ile toplandı. Konuşmalardan sonra konserler ile etkinlik devam ediyor. Alsancak'ta sokaklarda ücretsiz halk kütüphaneleri kurdu, kütüphane'nin yanında süt,limon gibi biber gazına karşı şeylerin yanı sıra su ve meyve de konuldu. Kürsüden Kızılay ve Antakya'ya destek sloganları atıldı. Twitter mesajları yüzünden gözaltında alınan gençlerin son kısmı da ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Gündoğdu Meydanı'nda sendikaların kurduğu sahnede konserler devam ederken ilçe merkezleri ve mahallelerde halk kürsüleri kuruldu. Şehrin önemli merkezlerinde protesto yürüyüşleri sloganlar eşliğinde devam ediyor.


Güncelleme 00:00 Gaziantep direnişin yedinici gününde de eylemdeydi. Dün Gaziantep Üniversitesi meydanında kurulan halk kürsüsünün etrafında bir araya gelen öğrenciler ve halk Karataş’a çıkmış, kitlesel bir halk yürüyüşü gerçekleştirmişti. Bugün de kentin bir başka ilçesi olan Düztepe’de binler direnişe AKP-RTE faşizmine geçit yok diyerek hükümetin gerici, baskıcı, kirli dış siyasetine deyim yerindeyse öfke ve isyan kusarak AKP2ye boyun eğmeyeceklerini kitleselliğiyle gösterdi. Düztepe’de Alevi Kültür Derneği önünde buluşarak Düztepe sokaklarını ‘’hükümet istifa’’ sloganlarıyla inletti. Düztepe’den şehir merkezindeki Balıklı Parkı’na uzun bir halk yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürünen her mesafede, kitlesellik arttıkça arttı. Balıklı Parkı hınca hınç dolduran binler, burada da hükümeti istifaya çağırarak Antakya’da ve İstanbul’da katledilen Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş anısına saygı duruşu gerçekleştirildi ve direnişte can verenler için Güneşi İçenlerin Türküsü söylendi. Geçmişte Düztepe’de kavga uğruna kaybedilen işçiler de eylem sırasında anıldı. Her türlü mezhepçiliğin, ırkçılığın lanetlendiği eylem, yarın saat 19.00’da Yeşilsu Parkı’nda direnişin yeni gününde tekrar bir araya gelineceği kararı alındıktan sonra sona erdirildi.


Güncelleme 23:50 Ankara Esat'tan bir görüntü:


Güncelleme 23:40 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun 2 günlük grev kararı kalmasının ardından eylemler başladı. KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Yüzlerce sendika üyesiyle birlikte Sabri Yalım Parkı’na yürüdü. Kocaeli Eğitim-İş Sendikası da greve destek oldu. Sendikal Güç Platformu içinde yer alan Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Petrol-İş, Kristal-İş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, Tümtis ile Türkiye Gazeteciler Sendikası da eylemlere basın açıklamalarıyla katkı sundu. Gezi Parkı eylemleri de sürüyor. Daha çok Gebze merkezli yapılan eylemler Kocaeli’nin darıca ve Çayırova ilçelerine de taşınmış durumda. Darıca da yaklaşık bini aşkın kişi AKP faşizmini ve Polis şiddetini protesto etti. Yine Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeyse Âdem yavuz, Cumhuriyet ve Emek mahallesi halkı ortak bir eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı. Bugün Kocaeli de ilginç bir olay da gerçekleşti. Göreve geldiğinden beri Kocaeli de yapılan AKP karşıtı her eylemi izinsiz ilan eden ve polis şiddetiyle bastırmaya çalışarak tanınan Kocaeli Valisi Ercan Topaca eylem yapmanın her vatandaşın hakkı olduğunu bildirerek polise gaz kullanmamaları konusunda talimat verdiğini açıkladı.


Güncelleme 23:39 Ankara Tunalı Hilmi Caddesi'nde binlerce kişinin bekleyişi sürüyor. Çiğdem'de kurulan kürsüde, hareketin devam ettirilmesi ve yarın yeniden eylem yapılması kararı alındı. Alanda bulunan bir midyeci halka bedava midye dağıttı.


Güncelleme 23:28 Ankara Tunalı'da yeniden polis saldırısı başladı.


Güncelleme 23:26 Rize'de binada saldırıya uğrayan yurttaşlar binadan çıkartıldı. Vatandaşların emniyete götürüldüğünü belirtiliyor.


Güncelleme 23:15 Ankara 100. Yıl'dan bir görüntü:


Güncelleme 23:12 Tokat'ta 4. kez bir araya gelen, Taksim'e ve tüm ülkedeki direnişçilere destek olmak isteyen üniversite öğrencileri ile halk arasındaki dayanışma güçlenerek devam ediyor. Bugün de saat 19:00'da Niksar Yolu Kavşağı'nda bir araya gelen eylemciler, sık sık hükümet istifa sloganları atarak, halaylar-türküler eşliğinde tepkilerini dile getirmeye, direnişe destek olmaya devam ediyor. AKP İl Başkanlığı önünde kısa süreli arbede Niksar Yolu Kavşağı'nda biriken kalabalık, AKP Tokat İl Başkanlığı'na yürüme kararı aldı. Kararın ardından harekete geçen eylemciler, yürüyüş boyunca "Hükümet istifa, AKP istifa, Tayyip İstifa, Polis defol bu sokaklar bizim, Eylemciye değil çetelere barikat..." sloganları attı. Tokat Belediyesi önüne gelen kalabalık, AKP İl Başkanlığı önüne gitmek isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştı. Kısa süreli de olsa yaşanan gerginlik eylemcilerin öfkelenmesini sağladı. Olaylar sırasında bir kişi polisin beline attığı yumruk karşısında öfkesini sloganlarıyla dile getirdi. Çevrede biriken kalabalığın bakışları arasında yaşanan gerginlik sırasında yaşlı teyzelerin "atsana, atsana biber gazı atsana" sloganları dikkatlerimizden kaçmadı. Polis provokasyonu Yaşanan gerginlik sırasında polislerin bulunduğu taraftan eylemcilere yaklaştığı görülen bir kişinin, eylemcileri suçlayarak gerginliği arttırmaya yönelik söylemlerde bulunduğu iddia ediliyor. Polislerin bu kişiye her hangi bir müdahalesinin bulunmamasına tepki gösteren halk, sloganlarıyla polisi yuhaladı. AKP Tokat İl Başkanlığı önüne yürünmesine izin vermeyen polise karşı direnen eylemciler, kendi aralarındaki dayanışmadan sonra Tokat valiliği önüne yürüme kararı aldı. Burada oturma eylemi yaparak, sık sık AKP faşizminin ülkeyi kaosa sürüklediğini dile getirdi. Ülke genelinde yaşananlara sağduyuyla yaklaşan polislerin de olduğunu dile getiren eylemciler, Tokat polisini de sağduyuya davet etti.


Güncelleme 23:09 Adana Atatürk Parkı'ndan bir görüntü:


Güncelleme 23:05 CNN Türk canlı yayınında konuşan Rize Belediye Başkanı, "Saldırı yok burada, dışarıdan gelenler tahrik etti" dedi


Güncelleme 22:54 Sarıgazi Kaymakamlığı önünde toplanan kitle 10 bini buldu. Yolu kapatan polis barikatı açmak zorunda kaldı.


Güncelleme 22:51 İzmir Buca'da 3 bin kişi belediyeden Şirinyer Meydanı'na doğru yürüyor.


Güncelleme 22:49 Türkiye'nin dört bir yanındaki halk eylemleri kapsamında bugün de Çanakkale'de Halk Bahçesi'nde toplanıldı. Türk Tabipleri Birliği pankartı taşıyan sağlık emekçileri yürüyüş öncesinde destek amacıyla Halk Bahçesi'ne gelerek eyleme katılan yurttaşları selamladı. Hemen ardından Çanakkale Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu adına Avukat Ali Aydın Çalıdağ bir basın açıklaması yaptı. Çalıdağ, açıklamasında yetkilileri "hukuk dışı uygulamalara son verilmesini sağlamaya ve yurttaşlara şiddet uygulayan, buna azmettiren veya göz yuman kamu görevlileri hakkında gerekli işlemleri başlatmaya" çağırdı. Açıklamalardan sonra AKP il binasına yürüyen yurttaşlar yol boyunca "Hükümet istifa" sloganları atarken çevreden yine yoğun biçimde destek alkışları geldiği görüldü.


Güncelleme 22:43 Eskişehir'de direnişin 6. gününde halk direnmeye devam ediyor. KESK'in genel grev ilanı ile direnişi destekleyen emekçilerden meydana daha büyük destek geliyor. Kentteki meydanda gece gündüz nöbet devam ediyor. Çadırlarını, yataklarını meydana taşıyan direnşciler bir yandan meydanı kaybetmemeye çalışırken bir yandan da halkın yogun destegi ile kurulan ihtiyaç çadırları meydandakilerin paylaşma duygularını güçlendiriyor. Meydan aynı zamanda hükümete tepkisini bir cok yöntemle dışa vuran sanatçılar tarafından da destekleniyor. Taksim dayanışması platformu tarafından yayımlanan talepleride buraya gelenler ile paylaşarak direnişin devamlılığını saglamaya çalışıyorlar. Kurulan serbest kürsü sayesinde meydandakiler direniş günlerinden haberler paylaşarak meydanin gelişmelerden haberdar olmasını sağlıyor, ülkede devam eden direnişleri selamlıyor. Meydanda BARO tarafından kurulan iletişim masası sayesinde insanlara olası bir göz altında ne gibi haklarının olduğunu anlatmaya çalışıyor. Şu anda yaklaşık 5.000 kişi direniş meydanında mücadeleyi sürdürüyor.


Güncelleme 22:39 Keçiören'den bir görüntü:


Güncelleme 22:33 Anakara Tunalı Hilmi'den canlı yayın yapan Tayfun Talipoğlu'nun asistanı başından gaz bombasıyla yaralandı. Odatv'ye konuşan Rize ADD Başkanı: Güvenlik yok. Asker ya da jandarma gelmeden çıkmayız. Polise güvenmiyoruz. Ankara Çiğdem Mahallesi'nde halkın kürsüsü kuruluyor.


Güncelleme 22:24 Dersim Cumhuriyet Caddesi'nde çatışmalar sürüyor.


Güncelleme 22:23 Rize ADD'den Odatv'ye verilen bilgiye göre binada mahsur kalanlara taşlarla saldırı yapılıyor. Camlar kırılıyor...


Güncelleme 22:03 Ankara Piyangotepe'de 2 bin kişi yürüyor. İncirli'de de 1000 kişi bekliyor.


Güncelleme 22:00 Kuşadası'nda halk saat 19:00'da toplanmaya başladı. Kurulan kürsünden ülkenin çeşitli yerlerinden haberler sloganlar eşliğinde okunduktan sonra yürüyüşe geçildi. Eylemler daha coşkulu bir şekilde devam ediyor. Cuma günü geniş katılımlı bir miting yapılması planlanıyor.


Güncelleme 21:57 Çorlu'da Heykel Alanı'nda 5 bin kişi toplandı.


Güncelleme 21:55 Keçiören'de 1500 kişi "Diktatör istifa" sloganıyla 19 Mayıs'tan Piyangotepe'ye yürüyor.


Güncelleme 21:52 Ankara'da Tunalı Caddesi'nde polis saldırısı sürüyor.


Güncelleme 21:46 Ankara Keçiören Danişmend'de 400 kişi toplanarak "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıyor. Tarsus'ta 6 bin kişi "Boyun eğme memlekete sahip çık" sloganı ile yürüyor. Antep'te 2 bin kişi Düztepe'den Balıklı Parkı'na doğru Mehmet Ayvalıtaş ve Abdullah Cömert posterleriyle ve "Bu halk sana boyun eğmez" pankartıyla yürüyor.


Güncelleme 21:44 Sarıgazi'de 5 bin kişi Demokrasi Caddesi'nde sloganlar atarak ve marşlar söyleyerek yürüyor. Mamak'ta 2 bin kişi toplandı. Halk Natoyolu ve Ege Mahallesi'nden tencere ve tavalarla geliyor.


Güncelleme 21:28 Polis Ankara'da gözü dönmüş bir biçimde saldırıyor. Kuğulu Park'taki binlerce kişinin içine gaz bombaları atıldı.


Güncelleme 21:25 Kocaeli Üniversitesinde öğrencilerin pazartesi gününden beri sınavlar ertelensin talebiyle yürüttükleri mücadele sonuçlandı.Daha önce hiçbir şekilde sınavları iptal etmeyeceğini söyleyen Rektörlük bugün yaptığı açıklamayla 3-7 Haziran arasında sınava giremeyen öğrencilere mazeret sınavı hakkı tanıyarak öğrencilerin daha sonra ki bir tarihte sınava girebilmelerinin imkanını sağladı. KESK'in grev çağırısıyla greve çıkan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ki öğretim görevlileri Rektörlük tarafından tezlerinin yakılabileceği yönünde tehdit ediliyorlar.


Güncelleme 21:17 Polis Ankara'da çığrından çıktı. Kuğulu Park'a da saldırdılar.


Güncelleme 20:45 Çağlayan Adliyesindeki 76 kişinin tamamı savcılıktan serbest bırakıldı.


Güncelleme 20:11 Ankara Kızılay'da gözaltılar başladı. Çok sayıda yaralı var. Rize'de de polis saldırısı gerçekleşti. Saldırıdan kaçan bir grup ÖDP binasına sığındı.


Güncelleme 19:41 Ankara'da çatışmalar Kolej ve Sakarya Caddesi civarına da sıçradı.


Güncelleme 19:30 Kızılay’da polisin tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırması sonucu çok sayıda eylemcinin yaralandığı bildirildi. Çatışmalar devam ediyor.


Güncelleme 19:16 Ankara Kızılay Meydanı’nda bir araya gelen emekçilerin grevi, konserler halaylarla ile sürerken an itibariyle polisin saldırdığı öğrenildi.


Güncelleme 18:00 Ankara Kızılay Meydanı’nda grev sürüyor. Kızılay Meydanı’ndaki kitleye dağılmaları yönünde anonslar yapan polis ise müdahaleye hazırlanıyor.


Güncelleme 17:45 Balıkesir'de KESK üyeleri KESK binası önünden Ali Hikmet Paşa Meydanı’na kadar yürüyüp basın açıklaması yaptı. Çorlu'da 1500 kişi Cumhuriyet Meydanı’nda toplanırken, Zonguldak’ta ise greve çıkan emekçiler İnönü parkı bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.


Güncelleme 17:30 KESK'in öncülüğünü yaptığı ve DİSK, TTB, TMMOB ve Sendikal Güç Birliği’ne bağlı sendikaların da davet ettiği iş bırakma eylemine Van'da KESK'in çağrısıyla yüzlerce kamu emekçisi katıldı. Bugün saat 13.00'da KESK binasının önünde toplanan emekçiler buradan ''Genel grev genel direniş'',''KESK'li tutsaklara özgürlük'' ve '' Hükümet istifa" sloganları ile yürüyüş gerçekleştirdi. Kitlesel katılımın olduğu yürüyüşte Feqiye Teyran parkına yüründü burada yapılan ''EŞİT,ÖZGÜR,DEMOKRATİK BİR ÜLKE,İŞ GÜVENCESİ VE İNSANCA YAŞAM İÇİN GREVDEYİZ !'' başlıklı açıklamada AKP'nin esnek performansa dayalı,kuralsız güvencesiz istihdam politikaları ve kadrolaşma politikalarına izin verilmeyeceği belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''AKP'nin uygulamalarına yönelik halkın geniş kesimlerinin yükselen itirazı , emek ve meslek örgütleri olarak dile getirdiğimiz taleplerle ortaklaşmaktadır. Sömürü ve yağmaya karşı emeğin hakkını ,savaşa karşı barışı,emperyalizme karşı bağımsızlığı,ırkçılığa karşı halkların kardeşliğini kararlılıkla savunan KESK'liler olarak ,bu değerlerin hedef tahtasına konulduğu koşullarda ne iş güvencesinden ne de sendikal hak ve özgürlüklerden söz etmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz . Bu nedenle 2 gündür grevdeyiz. AKP'yi bu uyarıyı dikkate almaya, günlerdir sokaklarda bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin kadınlarının, gençlerinin kısacası tüm halkın ortaya koyduğu iradenin ve taleplerin gereğini yapmaya çağırıyoruz. Halkımızı bu süreci hak ve özgürlüklerimiz lehine genişletecek biçimde örgütlü davranmaya ve mücadeleye davet ediyoruz.''

Yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Eyleme Türkiye Komünist Partisi (TKP) de destek verdi.


Güncelleme 17:15 Bolu’da yüzlerce KESK üyesi İzzet Baysal Caddesi boyunca “eşit özgür demokratik bir ülke için grevdeyiz” “her yer taksim her yer direniş” diyerek bankalar önüne kadar yürüdü. KESK Bolu Şubeler Platformu adına basın açıklayan okuyan Dursun Yenin, şunları dile getirdi:

“Türkiye’de son bir haftadır yaşananlar, çok uzun süredir gecenin karanlığının hakim olduğu bir ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye hasret bırakılan tüm kesimlerin umutlarını yeniden filizlendiriyor. Silmeye, unutturmaya çalışanlara inat, topraklarımızda süren toplumsal mücadeleler tarihine yeni sayfaların eklenişine tanıklık ediyoruz. Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılmasını dayatan talana ve ranta karşı başlatılan protestoları zor kullanarak bastırabileceğini zanneden AKP iktidarı tüm dikta rejimlerinin baş belası en sağlam kayaya, halka toslamış bulunuyor. Gezi parkındaki doğa katliamına karşı demokratik haklarını kullanarak tamamen barışçıl eylemler gerçekleştirenlerin canına kast eden boyutlara ulaşan devlet terörü ile karşılaşması yıllardır haksızlık ve hukuksuzlukla kuşatılanlar için bardağı taşıran son damla olmuştur. Baskı ve zulüm düzenine karşı ülkenin dört bir tarafında milyonların sahiplendiği, omuz verdiği Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. KESK olarak tüm baskıların, devlet terörünün üzerine direniş kararlılığıyla yürüyerek ülkesine ve geleceğine sahip çıkan başta gençlerimiz olmak üzere tüm halkımızı selamlıyoruz. Türkiye`nin aydınlık geleceği için yürütülen bu onurlu mücadelede hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

Yoksulluğun, adaletsizliğin, hukuksuzluğun hüküm sürdüğü, emeğin hakkının yok sayıldığı bir ülkede yaşayan tüm kesimler gibi kamu emekçilerinin de geleceğe güvenle bakmadığını belirten Yenin, kamu emekçilerinin istikrarsızlıkla kol kola giren güvencesizliği her geçen gün biraz daha fazla hissettiğini vurguladı. Yenin, yıllardır hayata geçirilen yasalarla, kanun hükmünde kararnamelerle, fiili uygulamalarla kamu emekçilerinin iş güvencesi alabildiğine sınırlandığını ve tüm kamu çalışanlarının çağdaş kölelik olarak adlandırılan 4/C’li istihdama doğru hızla sürüldüğünü kaydetti.


Güncelleme 17:00 Çanakkale'de grev kapsamında geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlendi. "Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı'na gelen emekçiler adına konuşmalar yapıldı. DİSK, KESK, Eğitim-İş, Çanakkale Çevre Platformu adına yapılan konuşmalarda grevin yanı sıra ülke genelindeki halk eylemlerine de vurgu vardı. Egitim-İş Şube Başkanı Ahmet Bozdemir'in konuşmasının bir bölümünde geçtiğimiz günlerde soL gazetesinde çıkan Merkez İlköğretim Okulu'nun yerine yapılacak binanın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis edileceği haberine değinmesi dikkat çekti. Bozdemir, iddiayı doğrulayarak mücadele çağrısı yaptı ve binanın okula ait olduğunu gösteren tapu ruhsatı fotokopilerini basına dağıttı.


Güncelleme 16:00 KESK'in öncülüğünde başlayan 5 Haziran Grevi Bursa'da binlerce insanın katılımıyla, AKP'nin son haftalarda artan faşist müdahalelerine biriken nefretle büyük destek gördü. Heykel'de başlayan yürüyüş, binlerce kişinin katılımıyla büyüyen eylem Fomara Meydanı’nda kurulan miting alanıyla devam etti. Alanda sırasıyla konuşma yapan konfederasyona bağlı sendikaların şube sekreterleri AKP'nin piyasacı zihniyeti ile faşist zihniyeti karşısında ülkeyi bataklıktan kurtarabilecek olanların direnen emekçiler olacağını vurguladı. Eylem coşkulu bir şekilde sona erdi.


Güncelleme 15:05 Manisa Salihli'de bugün grevde olan Eğitim-İş üyesi öğretmenler "Her yer Taksim her yer direniş " sloganlarıyla Demokrasi Meydanı'na yürüdüler. Eğitim-İş temsilcisinin basın açıklaması okumasının ardından eylem sona erdi.


Güncelleme 15:00 Tunceli Dersim’de, Taksim direnişini selamlayan binlerce KESK ve DİSK üyesi "güvenceli iş ve güvenceli gelecek" talebiyle yüzde yüz katılımla grevde. Dersim’de sabahın erken saatlerinde işlerine grev pankartı asan emekçiler, yüzde 100 katılımla greve çıktı. 3 bine yakın İşçi ve emekçi, bugün Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. "Her yer Taksim her yer dereniş", "Faşizme karşı omuz omuza", "Genel grev genel direniş" sloganlarını atan işçi ve emekçiler, Celal Doğan Parkı'na yürüdü. Etha’da yer alan habere göre, 5 Haziran Dünya Çevre günü dolayısıyla Munzur kenarında yapılan açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Gürbüz Solmaz, şunları dile getirdi:

"Biz AKP'ye buradan çok teşekkür ediyoruz. Uyguladığı 'doğru' politikalarla milyonların ayağa kalkmasını sağladı. Bugün binlerce emekçi genel greve giderek AKP'ye mesaj veriyor: ‘Saldırı politikalarına devam ederseniz sonunuz iyi olmaz’”

Solmaz'ın ardından söz alan DİSK adına Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, Dersim TEDAŞ'da taşeron çalışan işçilerin işten çıkartıldığını hatırlatarak, devletin taşeron sistem üzerinden rant sağladığını dile getirdi. Duman, "Dersim'deki işçilerin haklarını kazanana kadar onların yakasında olacağız" dedi.


Güncelleme 14:30 İzmir'de grev gün boyunca etkili oldu. Özellikle toplu taşıma araçlarının çalışmaması hayatı durdurdu. Grevdeki işçiler Gündoğdu’dan Cumhuriyet Meydanı’na halk ile beraber büyük bir kortej eşliğinde yürüdü. KESK, Eğitim-Sen, TMMOB ve TKP üyeleri ise az önce alana giriş yaptı.


Güncelleme 14:20 İstanbul’da on binlerce KESK üyesi Taksim’e giriş yaptı. Ancak TRT binası önünde yürüyüşe devam eden diğer kol henüz alana ulaşmadı. KESK üyeleri “Çapulcular burada, Tayyip nerede?” sloganı atıyor.


Güncelleme 14:10 İstanbul Unkapanı’ndan yürüyüşe geçen binlerce KESK üyesi, “Hükümet İstifa”, KESK’li Tutsaklar Onurumuzdur”, “Faşizme karsı omuz omuza”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıyor. KESK eylemi fotolar: Neslihan Koçaslan Ayrıca TRT binası önünden geçerken KESK üyelerinin “Yandaş medya istemiyoruz” ve “TRT baksana kaç kişiyiz saysana” sloganları attığı gözlendi. KESK eylemine destek veren Fikir Kulüpleri Federasyon’u (FKF) ise yürüyüş boyunca yazılama yaptı.


Güncelleme 14:20 Şişli'den yürüyüşe geçen DİSK üyeleri az önce Taksim Meydanı'na ulaştı. DİSK üyeleri Kazancı Yokuşu’nun yanına geldiklerinde 1977′deki katliamda hayatını kaybeden emekçileri anmak için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. İzmir’de ise halk Gündoğdu Meydanı’nda toplandı. Ayrıca grev alanındaki bir birinden ilginç yazılamalar dikkat çekti. “Tayyip istifa”, “Halk AKP’den hesap soracak” sloganlarının atıldığı alana Belediye-İş ve DİSK’e bağlı 4 ve 5 No’lu Genel-İş sendikaları giriş yaptı. Genç liselilerin de toplu giriş yaptığı alanda davullar zurnalar eşliğinde halk toplanmaya devam ediyor.


Güncelleme 12:45 İstanbul'da ise Şişli’deki DİSK binası önünde binlerce emekçi bir araya geldi.


Güncelleme 12:15 KESK, DİSK, TMMOB ve TTB çağrısıyla toplanan sendikacılar ve siyasal partiler, Ankara Kolej Meydanı'nda toplandı. Grev çağrısı yapan sendikacılar buradan Kızılay'a yürüdü. Kitle sık sık "hükümet istifa" sloganları atarken üniversite ve lise öğrencileri de eyleme destek verdi. Doktorların önlükleri ile katıldığı eylemde mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Ankara'daki binlerce emekçi Kızılay Meydanı'nda toplandı. Ankara Kızılay’da emekçiler havai fişeklerle kutlama yapıyor. Ankara’daki eylemlere sağlık emekçilerinin yoğun katılımı gözlendi. Hacettepe, Ankara, Gazi Üniversiteleri Tıp Fakülteleri’nden, Başkent Tıp ve İbni Sina Numune Hastanesi’nden yaklaşık 15 bin sağlık çalışanı Hacattepe Üniversitesi’nin önündeki heykelde buluşup Kızılay Meydanı’na yürüyüşe geçtiler.


KESK'in öncülüğünü yaptığı ve DİSK, TTB, TMMOB ve Sendikal Güç Birliği’ne bağlı sendikaların da davet ettiği iş bırakma eyleminde, işçi, memur, doktor, mimar ve mühendislerden oluşan yüz binlerce kişi bugün Türkiye genelinde iş bırakıyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş-Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye” talebiyle dün başlattıkları grev Edirne'den Kars'a, Ardahan'dan Hakkari'ye, Van'dan İstanbul'a, Antalya'dan Trabzon'a, İzmir'den Diyarbakır'a kadar tüm illerde devam ediyor. KESK yaptığı açıklamada, başlattıkları genel grevin bugün de ülke genelinde uygulanacağını belirtti. KESK, “Kamu yararının ortadan kaldırılmasına, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, performansa göre ücretlendirmeye, esnek, güvencesiz, kuralsız çalışmaya, siyasi kadrolaşmanın son durağı ‘hükümet memurluğuna’, iş ve ücret güvencemizin adım adım ortadan kaldırılmasına karşı ‘insanca yaşam, güvenceli iş-güvenli gelecek, demokratik bir Türkiye’ için grevdeyiz” dedi. DİSK’ten AKP diktatörlüğüne karşı ihtar eylemleri AKP’ye karşı halkın biriken öfkesinin direnişe dönüşmesi üzerine toplanan DİSK Başkanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda “AKP diktatörlüğüne karşı İHTAR EYLEMLERİ”nin yaygınlaştırılması ve “Direniş Şartları”nın hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Buna göre DİSK’e bağlı sağlık, liman, lastik, elektrik-gaz sektörü işçileri KESK’e bağlı eğitim, sağlık, belediye, nüfus ve vergi dairesinde çalışan 250 bin memur ile Türk Tabipleri Birliği'ne bağlı 90 bin hekim ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odaların mimar, mühendis üyeleri bugün “Doğaya, yaşama, emeğe, Taksim'e sahip çıkma” sloganıyla kent meydanlarında toplanacak. DİSK üyeleri bugün iş bırakarak, saat 13.00’de DİSK Genel Merkezi önünde toplanacak ve Taksim’e yürüyecek. SGBP’den Uyarı Eylemleri Hükümetin halkın taleplerine kulak tıkayarak Taksim Gezi Parkı’nı sermayeye peşkeş çekmesine karşı yükselen tepkilerin baskı ve şiddet ile bastırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Sendikal Güç Birliği (SGBP), kendisine bağlı sendikalar ile alanlarda olacağını açıkladı. Öte yandan devam etmekte olan THY grevinde, işçilere karşı hükümet tarafından uygulanan grev kırıcı tutumun sürdüğünü belirten SGBP, 5 Haziran Çarşamba günü kendi bünyesindeki sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işe geç girme, iş yavaşlatma, iş durdurma, işe giriş çıkışlarda yürüyüş, bildiri okuma gibi çeşitli eylemler gerçekleştireceğini açıkladı. Yasaklara son verilsin Anka'da yer alan habere göre, sendikalar Taksim Gezi Parkı’nın park olarak kalacağının resmen ilan edilmesini istiyor. Halka uygulanan şiddetin sorumluları hesap vermesini ve istifa etmesini talep eden sendikalar özellikle biber gazının yasaklanması gerektiğine dikkat çekiler Gezi Parkı protestoları nedeniyle gözaltına alınan binlerce kişi hakkında hiçbir soruşturma açılmayacağının ilan edilmesi gerektiğini belirten sendikalılar, yaratılan mağduriyetler nedeniyle halktan özür dilenmesini istiyor. Sendikalar ayrıca Taksim başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarda, kamusal alanlarda toplantı ve eylem yasaklarına son verilmesini talep ediyor. (soL- Haber Merkezi)