Bir de beğenmiyorlar! Yeşilkart da var...

Erzurum Valisi bu yıl fidan dikimi işinde işsizlerin çalışmasını önerdi. 1500 kişiye çağrı yapıldı. Gelenler sigortasız, yemeksiz 25 Lira yevmiyeli işi beğenmedi...

soL (HABER MERKEZİ) Erzurum'da Orman Müdürlüğü'nün fidan dikimi için duyurduğu sigortasız, yemeksiz, günlüğü 25 Lira yevmiyeli işi beğenmeyen işsizler toplantıyı terk etti. Yaklaşık altı ay sürecek mevsimlik iş için daha önce Güneydoğu'dan getirilen işçilerin yerine, bu kez ekonomik krizden etkilenen Erzurum emekçileri seçildi. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Vali Sami Bulut, Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, İl Genel Sekreteri Selami Altınok, Yakutiye İlçe Kaymakamı Yüksel Çelik, Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Temur ile birlikte sadece 100 işsiz katıldı.

Yaklaşık 35 bin işsizin bulunan kentte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alan ve Türkiye İş Kurumu'na başvuran işsizlere duyuru yapıldı. Daha önce Güneydoğu'dan gelen mevsimlik işçilerle yürütülen iş için yaklaşık 1500 kişi düzenlenen toplantıya davet edildi. Az sayıda katılımın olduğu toplantıda, konuyla ilgili bilgilendirmenin ardından sigortasız çalıştırılacaklarını duyan işsizler salonu terk ettiler. Kalabalığın salondan ayrılması üzerine oturduğu koltuktan ayağa kalkan Vali Sami Bulut, "arkadaşlar bir dakika konuşalım. Hemen gitmeyin" diyerek kürsüye çıktı.

Vali Bulut, "ben isterdim ki bu salon dolsun. Demek ki, gelmeyenler iş sahibi. Keşke herkes gelseydi. Eli kazma kürek tutabilecek kişileri bu işte görevlendirmek istiyoruz. Sizler iş arıyorsunuz, Orman Bölge Müdürlüğü de çalıştıracak işçi arıyor. Bedava da çalıştırmayacağız. Sağlığınız yerindeyse gelin çalışın. Hem ağaç dikmek gibi önemli milli bir görevi yerine getirecekseniz, hem de alın terinizin, emeğinizin karşılığını alacaksınız. Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını çıkaracaksınız" dedi.

Sigorta yok ama yeşilkart var
Vali Bulut, sigortasız işe prim vermeyen işsizlere "belki yeşilkartınızın iptal edilebileceğini düşünebilirsiniz. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Bu günübirlik bir iş ve yaklaşık altı ay sürecek. Çok çalışan, daha fazla fidan diken daha fazla para kazanacak. Vatandaş işsizse, 'ihtiyacım var' diyorsa gelsin. Onlara imkan sağlıyoruz daha ne yapalım" sözleriyle geçici işi savundu. Orman Müdürlüğü'nün "kazançlı işine" sadece 33 kişi kayıt yaptırdı.

Kestiklerine sayın
"Ağaç dikmek milli bir görevdir" diyen Erzurum Valisi Sami Bulut, geçtiğimiz Ocak ayında izin verdiği ağaç kıyımıyla gündeme gelmişti. 2011 UNIVERSİAD Olimpiyatları kapsamında atlama kulesi yapımı için seçilen Kiremitlik Tabya civarındaki çok sayıda yeşil çam ağacı "sökülemediği" için kesildi. Vali Bulut konuyla ilgili açıklamasında, "atlama Kulesi Kiremitli Tepe'de yapılacak. Daha doğrusu Uluslararası Üniversite Federasyonu'ndan ilimize gelen ekipler tarafından atlama kulesi yapılması için en uygun yerin burası olduğu tespit edilmiş. Bu saatten sonra atlama kulesini başka bir yere yapma şansımız yok. Bugünlerde ihalesi yapılıyor. Dolayısıyla oranın yer teslimi yapılırken temiz olarak teslim edilmesi gerekiyor. Geçen yıl Temmuz - Ağustos aylarında zemin etüdü yaptırdık. Özellikle ağaçların heder olmaması, kesilmemesi için Samsun'dan ağaç sökme makinesi getirtirdik. Sökülebilecek ağaçları söktürerek başka yerlere diktirdik. Ağaç sökme makinesinin giremediği yüksek alanlardaki ağaçlar da kesiliyor" demişti.