Belediye işçilerinin onur mücadelesi

Belediye-İş Sendikası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde işveren eliyle yürütülen sendika değiştirme operasyonuna karşı mücadeleye devam ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hizmet-İş Sendikası'na tahsis edilen Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nun yapılan resmi başvurulara rağmen kendilerine verilmemesi üzerine belediye binası önündeki merdivenlerde temsilciler kurulu toplantısını yapmak isteyen Belediye-İş Sendikası'na polis ve zabıta izin vermeyince, kısa süreli gerginlik yaşandı. Bu sırada Büyükşehir belediyesi çatısına çıkan işçiler, "Baskı ve tehditle değil, özgür irade ile sendika seçmek istiyoruz" yazılı pankartı açtı.

Barikat açılana kadar
Haftalık olağan temsilciler kurulu toplantısını yapmak için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurup meclis salonunun tahsis edilmesini isteyen Belediye-İş Sendikası yönetimi ve üyeleri, talepleri reddedilince belediye binası önündeki merdivenlerde toplantı yapmak istedi. Hizmet-İş'e açılan salonun kendilerine verilmemesini sloganlarla protesto eden işçilere polis ve zabıta müdahale etti. Bu sırada belediye girişinde oturma eylemi başlatan işçiler, barikat açılana ve temsilciler kurulu toplantısını yapana kadar oturacaklarını söyledi.

Faşizan uygulama
Belediye-İş Eğitim ve Basın Yayın Genel Sekreteri Bayram Özkan, yaptığı açıklamada, "Biz 25 kişiyiz, memurlar 50 kişi. Biz demokratik tepkimizi göstermeye geldik. Ya sizin yaptığınızın adı nedir" diye sordu. Özkan, sendikalarına geri dönüşler nedeniyle artan baskıların durdurulması için görüşmeler yaptıklarını da belirterek, şunları kaydetti: "İşçilerin yandaş sendikaya geçmeleri konusunda zorlandıklarını belirtip, uygulamaya son verilmesini istemiştik. Talebe karşılık faşizan uygulama gördük. Gebze İtfaiyesinde görevli yönetim kurulu üyemiz İbrahim Çınar, Karamürsel Yalakdere İtfaiye müfrezesine sürüldü. Amaç yöneticimiz üzerinden işçilere korku yaymaktır. Bizi işçilerin özgür iradeleri dışında hiçbir güç engelleyemez."

Başkana çağrı
Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun 44 gündür yaşanan zulmü, baskıyı görmezden ve duymazdan geldiğini de öne sürerek, şöyle devam etti: "Kocaeli'yi böyle mi yönetecektir. Fiili zulüm yapıldığı için kontrol bizden çıktı. Yaşanacaklardan bizzat Başkan İbrahim Karaosmaonoğlu sorumludur. Tırnak içine almadan söylüyorum, kim işçiye baskı ve zulüm uyguluyorsa o şerefsizdir. Biz mücadelemize sonsuza kadar devam edeceğiz. Biz hep buradayız ama siz gidicisiniz." Anayasa'nın 51. maddesinin işçilere sendika değiştirme ya da seçme konusunda baskı yapılamayacağını içerdiğini de anımsatan Özkan, vali ve cumhuriyet savcılığına çağrı yaparak hukuksuzluğa son verilmesini istedi.