Belediye Başkanı Hak-İş'i istiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığı iddiaları üzerine devreye Türk-İş Genel Başkanı girdi, ancak sonuç alamadı.

soL (Kocaeli) Belediye-İş Sendikası, belediyedeki üst düzey yetkililerin, işçileri baskı ve tehdit yoluyla Hizmet-İş'e üye olmaya zorladığını öne sürdü. Ardından, dün sabah Hizmet-İş şube binasına giden işçiler, tek tek sendikaya üye oldu. Baskı iddialarını yalanlayan Hizmet-İş yöneticileri, "Bir yıllık çalışmanın eseri. Siyasetle bağımız yok. Teslimiyetçi ve sarı sendika değiliz" açıklaması yaptı.

İşçiler üye olmaya başladı
Büyükşehir Belediyesi ve ISU çalışanlarından bir grup, Hizmet-İş Şubesi'ne gidip formlarını doldurdu. Büyükşehir Belediyesi ve İSU çalışanlarına 'işbaşı yapmadan önce gidin sendikaya üye olun' diyerek baskı yapıldığı iddialarını ise Hizmet-İş yöneticileri yalanladı. Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy, üye çalışmalarına bir yıl önce start verdiklerini belirterek, "Biz daha önce alt yapımızı hazırlamıştık. Tabi ki bir takım söylentiler olabilir. Bunlara inanmamak lazım, Belediye-İş bizim için sarı sendika ibaresini kullandı. Ama böyle olmadığımızı onlarda görecek" dedi.

Amaç yetkili sendika olmak
Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreteri Devlet Sert de, şunları söyledi: "Hiçbir çalışana baskı yapılmadı. Amacımız Büyükşehir ile ISU'daki 3 bin 300 çalışanın hepsini sendikamıza dahil etmek. Kesinlikle teslimiyetçi sendika olmayacağız. Her zaman işçinin hakkını kollayacağız. İşçinin rızası olmadan sözleşmelere imza atmayacağız.

Diğer sendikadan gelen işçinin kesinlikle hak kaybı olmayacak.'' AKP'ye yakın olmakla suçlandıklarını da anımsatan Sert, ''Biz 1979 yılında kurulduk, AKP bizden çok sonra kuruldu. AKP ile çalışan Belediye-İş Sendikaları da var. Bu geçişlerin seçim sonrası yapılması da kesinlikle siyasetle alakası yok'' dedi.

Belediye müdahalesi iddiası
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Yerel-Sen Genel Başkanı Münir Karaloğlu, önceki gün İSU ile Büyükşehir'in daire başkanları ve müdürleriyle biraraya geldi. Bu toplantıda 'sendika değiştirme' üzerine kararlar alındı. Bunun ardından, Belediye-İş Sendikası'na üye işçilerin, yönetimin baskısıyla Hizmet-İş Sendikası'na geçmeye zorlandığı iddiası üzerine Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu devreye girdi. Kumlu ve konfederasyonun üst düzey yöneticileri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile görüştü. Görüşmeye Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey bürokratları da katıldı. Kumlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yaşananların bir an önce durdurulmasını istedi. Görüşmeden, durumu değiştiren bir sonuç çıkmadı.

İllegal örgütlenme var
Belediye-İş Sendikası Eğitim ve Basın Yayın Genel Sekreteri Bayram Özkan da, işçilerin Hizmet-İş'e geçmeye zorlandığını tespit ettiklerini dile getirip,''Örnek bir toplusözleşme yapmış, 45 saatin altına indirdiğimiz çalışma saati ve gece vardiyası primleri almıştık. Baskı ve tehditler, toplu sözleşme ile kazanılmış hakların geri alınmasına dönüktür. Şu anda Büyükşehir Belediyesi'nde illegal bir örgütlenme var. Resmi bir anlam ifade etmeyen formlarla işçiden zorla imza alınıyor. 52 şube ve 150 bin üyeyle mücadele vereceğiz. Biz sokaklardan geldik, gerekirse fiili mücadelemizle kavgamızı sokaklarda veririz" diye konuştu