Behiç Aşçı genelgesi uygulanmıyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, F Tipi cezaevlerinde bulunanların haftada 10 saat bile birbirleriyle görüşmelerine olanak tanınmadığını "tespit etmek zorunda kaldı."

soL (HABER MERKEZİ) TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, "fiziki imkan ve personel yetersizliği" gerekçesiyle F Tipi cezaevlerinde on saati aşmayacak şekilde sohbet toplantıları yaptırılmasına ilişkin Adalet Bakanlığı genelgesinin uygulanmadığını tespit etti. Komisyon, tutuklu ve hükümlülere yakınları ile Kürtçe konuşma olağanının "Türkçe bilmedikleri tespiti yapılmadan" sağlanmasını istedi.

Avukat Behiç Aşçı, F tipi cezaevlerinde tecrite karşı 293 gün sürdürdüğü ölüm orucu eylemine, Adalet Bakanlığı'nın tecrit politikasını yumuşatan 45/1 nolu genelgesi üzerine 22 Ocak 2007'de son vermişti. Aşçı'nın "tecrite karşı olumlu bir adım" diye nitelendirdiği 45/1 no'lu genelge, F tipi cezaevlerindeki tutukluların her hafta 10 kişiyi aşmamak kaydıyla 10'ar saat kendi aralarında görüşebilmelerine olanak tanıyordu. Ancak genelge, "yer yokluğu" ya da "personel eksikliği" gibi gerekçelerle F tipi cezaevlerinin büyük bir çoğunluğunda hiç uygulanmadı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, gelen şikayetler üzerine F Tipi cezaevlerinde inceleme yaptı. Tekirdağ 1 ve 2 Nolu Ceza İnfaz Kurumları, Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Sincan 1 Nolu ve Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporlar ise komisyonda kabul edildi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin şikayetleri ile cezaevi yönetiminin savunmalarının yer aldığı raporlarda, tutuklu ve hükümlülerin en fazla 10 kişiyle haftada 10 saat görüşebilmeleri için ceza infaz kurumlarının fiziki imkanlarının geliştirilmesi ve münhal kadrolara atama yapılması gerektiği belirtiliyor.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin yapacakları görüşmelerde Türkçe bilinmediği tespiti yapılmadan da Türkiye'de konuşulan başka bir dille konuşmaya izin verilmesi gerektiği kanaatine ulaşıldığı da raporda yer alan bir başka değerlendirme.

Yine raporda çeşitli kötü muamele örnekleri yer alırken hastaneye sevk işlemlerinin de uzun süre aldığına işaret edildi.