"Başbakanlık önü eylemleri" başladı

Dün Başbakanlık binasının önünde iki ayrı protesto gösterisi yapıldı. Her iki protestocu da geçim sıkıntısından yakınırken, yaşananlar Bülent Ecevit iktidarını sarsan protestoları anımsattı.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakanlığın önü, dün iki ayrı protestoya sahne oldu. İki protestocu da kendilerini, yakmaya çaışırken protestoların nedeni kriz ve geçim sıkıntısıydı. Başbakanlık binasının önünde kriz nedeniyle yapılan protestoların artması, Bülent Ecevit iktidarını zora sokan ve Erdoğan'ın meydanlarda konuşurken sık sık atıfta bulunduğu yazar kasalı protesto eylemini anımsattı.

Bir günde iki eylem
Başbakanlık önünde gerçekleşen eylemlerin ilki, saat 10:30 sularında İlhami Öztekin isimli bir vatandaş tarafından gerçekleştirildi. başbakanlık binasının önünde kendisini yakmaya çalışan Öztekin, Başbakanlık korumaları tarafından etkisiz hale getirlerek gözaltına alındı.
Öztekin'in eyleminden birkaç saat sonra, oğullarının polis olduğunu ve 1.5 yıllık maaşının ödenmediğini söyleyen bir çift kendilerini yakmaya çalıştılar. Yadigar Hayta, oğlu Muharrem Hayta'nın, Türkiye'nin Karakas Büyükelçiliği'nde polis memuru olarak görev yaptığını, daha sonra Türkiye'ye döndüğünü, ancak görev yaptığı dönemde 1.5 yıllık maaşının ödenmediğini belirtti ve kendisini yakmaya çalıştı. Her iki eylemci de Çankaya Merkez Karakolu'na götürüldü.

Tecrübeli eylemci
Dün, Başbakanlık önünde yapılan protestolardan ilkini düzenleyen İlhmi Öztekin, Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde de başbakanlık binası önünde bir protesto eylemi yapmıştı. 5 Mart 19989'da Başbakanlığın önündeki bir ağaca çıkan Öztekin polisler tarafından ikna edilerek indirilmişti ve Bülent Ecevit'in talimatıyla aorunlarıyla ilgilenilmişti.

Başbakanlık önü eylem yeri
2001 krizinin en öemli protesto eylemi Başbakanlık binasının önünde yapılmıştı. Kriz nedeniyle işleri bozulan bir esnaf yanında getirdiği yazar kasayı Başbakanı Bülent Ecevit'in önüne atmıştı. Esnaf Ahmet Çakmak'ın bu eylemi sembol olmuş ve bu eylemin ardından Türkiye'nin dört bir yanında hükümeti hedef alan esnaf eylemleri patlak vermişti.
Başbakan Erdoğan da ekonomiyi 2001 yılı ile karşılaştırırken sık sık bu eylemi örnek veriyordu. Bir süre önce bu eylemlerin de Ergenekon ile bağlantılı olabileceği iddia edildi.
AKP hükümetleir döneinde Başbakanlığın önünde yapılan protesto gösterilerinin en çok akılda kalanı CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun yaptığı fındık eylemiydi. Tandoğdu, 2006 yılında, arabasının bagajında getirdiği fındık çuvallarından birisini Başbakanlık binasının önüne atmıştı. Tandoğdu'nun bu hareketini eleştiren Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Başbakanlık'ın önü fındık pazarı değildir" demişti.

Son olarak geçtiğimiz Mart ayında Başbakanlık binasının önünde bir protesto eylemi yapıldı. Başına silah dayayarak bağırmaya başlayan emekli bir polis,korumalar tarafından kısa sürede etkisiz hale getirildi.